2024. április 19. - Emma

Könyvesboltok polcain Václav Havel

A cseh könyvesboltok polcaira került hétfőn Václav Havel egykori cseh államfő új színdarabjának nyomtatott változata. Az Odcházení (Távozás) című színmű ősbemutatójára 2008 júniusában kerül sor a prágai Na Vinohradech színházban.
2007. november 19. hétfő 13:22 - Hírextra
Havel, aki 2003-ban távozott az elnöki palotából, húsz évnyi szünet után állt elő az új darabbal. A cselekmény egy meg nem határozott ország vezetőjéről szól, aki sok, hatalomban eltöltött év után kiszáll a politikából, hogy új életet kezdjen.

Óhatatlan, hogy néhányan - újságírók, nézők - a drámaíró saját személyére asszociáljanak a történettel kapcsolatban, ismerte Havel, és azt is készséggel bevallotta, hogy az elnökségben eltöltött idő hatással volt az ötfelvonásos darab születésére, ám leszögezte: a mű mégsem életrajzi ihletésű. Ennek megerősítésére elmondta, hogy már a nyolcvanas évektől dolgozott rajta, akkor pedig még csak nem is álmodott arról, hogy valaha elnök lesz belőle. Vállalta viszont a laza irodalmi párhuzamot Shakespeare Lear királyával és Csehov Cseresznyéskertjével.

"Lear király szintén uralkodó, aki elveszti a hatalmát, és világa hamarosan romokban hever" - nyilatkozta, és hozzátette: a csehovi művel az otthon elhagyásának motívuma köti össze darabját.
A színházi előadást David Radok rendezi, aki az egyik főszerepet Havel színésznő feleségére, Dagmar Veskrnovára bízta. A tervek szerint a cseh bemutató után a Szlovák Nemzeti Színház is műsorára tűzi a darabot, de a világ számos országában érdeklődnek utána, ezért már folyik a szöveg fordítása - hamarosan kilenc nyelven (például angolul) teszik hozzáférhetővé.
Eredetileg a Cseh Nemzeti Színházban tartották volna a premiert, de végül - egyes hírek szerint azért, mert nem akarták Havel feleségét szerepeltetni - a színház elállt a bemutatótól.
Václav Havel elismert drámaíróként és politikai gondolkodóként állt 1989-ben a cseh rendszerváltó "bársonyos forradalom" élére, s decemberben az ország elnökévé választották. Csehszlovákia 1993-ben bekövetkezett kettészakadása után Csehország államfőjeként folytatta politikai szerepvállalását. Nyilatkozataiban gyakran panaszkodott arra, hogy nincs ideje és módja irodalmi pályafutásának folytatására. Az új darabot végül az év elején fejezte be a washingtoni Kongresszusi Könyvtár nyugalmában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását