2024. április 28. - Valéria

Ratkó József-díj

Tízéves szünet után ismét odaítélték a Ratkó József-díjat, az elismerést Vári Fábián László költőnek, néprajzkutatónak adományozta a Hangsúly művelődési és művészeti alapítvány kuratóriuma - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2007. november 28. szerda 15:38 - Hírextra
"A díj az ország keleti feléhez kötődő, de alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotókat jutalmazza. Olyanokat, kiknek esztétikai teljesítménye kiemelkedő, erkölcsi elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen" - írta közleményében az alapítvány.

Mint felidézte, a civil kezdeményezésre létrejött, pénzdíjjal járó elismerést, amely az 1989-ben elhunyt Ratkó József költő nevét viseli, a korábbi években Balázs József író (1993), Nagy Gáspár költő (1994), Aczél Géza költő (1995), és Szöllősi Zoltán költő (1996) vehette át. Azóta az elismerést nem adta ki a kuratórium, úgy vélte, "ha a megfelelő színvonal nem tarható, inkább szüneteltetni kell a díj kiadását".
Tavaly a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés megteremtette a működés anyagi feltételeit, így 2007-től a megye rangos irodalmi-művészeti díjaként újjászülethet ez a hagyomány. Az elismeréssel járó összeg ettől az évtől a mindenkori minimálbér háromszorosa.

Az alapítvány emlékeztet arra: a Ratkó József-díj annak a rendhagyó szellemi kezdeményezésnek a folytatása, amelyet 1983-ban indított útjára a Hangsúly című, azóta megszűnt irodalmi, közéleti rádiós folyóirattal Ratkó József költő, Görömbei András irodalomtörténész, Nagy András László színházi rendező és Antall István rádiós újságíró.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását