2024. április 24. - György

Újra nálunk a Gogol Bordello

A magát gypsy punk műfajba soroló New York-i székhelyű Gogol Bordello együttes november 23-án, pénteken az A38 Hajón lép fel különleges programjával.
2007. november 17. szombat 15:30 - Hírextra

Az 1999-ben New Yorkban alakult csapat az egyik legkülöncebb, ugyanakkor az egyik leginkább figyelemre méltó társulat a kortárs zenében. Az együttes nem először találkozik a magyar közönséggel, hiszen nagy sikert aratott már a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán is.

A Gogol Bordello minden egyes fellépése hatalmas show, a zenéje a cigányzene, a punk és a brechti kabaré ötvözete. A zenekar vezetője, Eugene Hütz énekes 1986-ban a a csernobili atomerőmű-katasztrófát követően került Legyelországon, Magyarországon, Ausztrián és Olaszországon át az Egyesült Államokba, New Yorkba, ahol végül a zenekar megalakult.

Hütz orosz, ukrán és egyéb kelet-európai emigráns zenészekkel, valamint helyi muzsikusokkal alakította meg az együttesét, amely kezdetben orosz roma esküvői muzsikát játszott. Néhány tagcsere után - két izraeli muzsikus került a tagok közé - a banda a New York-i underground hatására alakította ki sajátos és sokszínű stílusát.

A sokszínű stílust nagyon sokféle hangszerrel "támogatja meg" az együttes : billentyűs, különféle fúvós hangszerek, továbbá hegedű is megszólal egy-egy koncerten.

A zenekar debütáló albuma, a Voi-La Intruder 2002-ben jelent meg, producere a Nick Cave és a The Bad Seeds dobosa, Jim Sclavunos volt. Ezután összesen nyolc albumot, köztük négy stúdióalbumot dobtak piacra, a legutóbbi címe Super Taranta volt. Megjelentek kislemezeik és válogatásaik is.

A július 7-i Live Earth koncerten a Gogol Bordellót a londoni Wembley Stadion záró-attrakciójaként Madonna hívta a színpadra. Az orosz és ukrán motívumok fergeteges sikert arattak. A Gogol Bordello jövőre a tervek szerint "szerepet kap" a Madonna által rendezendő rövidfilmben

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását