2024. május 2. - Zsigmond

Brookert illetik a jogok

Gary Brookert, a Procol Harum alapítóját illetik az együttes leghíresebb dalának szerzői jogai, legalábbis anyagilag mindenképpen - így döntött egy londoni bíróság. A zenekar Whiter Shade of Pale (A halványnál is fehérebb árnyalat) című világsikerének sze
2008. április 7. hétfő 17:48 - Hírextra

Mind Gary Brooker, mind Matthew Fisher a hatvanas évek második felében alkotó brit progresszív rockegyüttes billentyűse volt.

Az említett dalt, amely a Procol Harum legnagyobb sikere volt 1967-ben, Gary Brooker és Keith Reid (ez utóbbi mint szövegíró) nevén jegyezték. Fisher társszerzővé szerette volna magát nyilváníttatni a per útján. A bíróság akkor úgy határozott, hogy Fishert, aki a dal orgonaszólóját játszotta, 40 százalékban illetik meg a dalhoz fűződő jogok.

Gary Brooker azon az alapon ragaszkodott a jogaihoz, hogy Fisher - szerinte - csak a dal megszületése után csatlakozott a zenekarhoz. A Whiter Shade of Pale-t Brooker egyébként Bach egyik művének hatására komponálta.

A Brooker által indított fellebbviteli tárgyaláson a bíró úgy döntött, hogy fenntartja Matthew Fisher társszerzőségét, de ezzel kapcsolatos anyagi követelését elutasította, mondván: túl sokáig várt a per indításával. Fishernek egyébként még mindig van lehetősége a fellebbezésre, s a bíróság még nem döntött a perköltségekről sem.

A dalt tartalmazó kislemezből mintegy tízmillió példányt adtak el. A Whiter Shade of Pale az 57. helyre került minden idők legnépszerűbb dalainak a Rolling Stone magazin által összeállított 500-as listáján. Az együttes kitűnő - ha nem is ennyire népszerű - dala volt akkoriban a Homburg és a Conquistador is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását