2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar versenyfilmek Párizsban

Öt magyar film versenyez a hétvégén az Európai Független Film Fesztiválján Párizsban. A több száz nevezés közül kiválogatott 105 film 11 kategóriában versenyez, és négy külön szekcióban nem európai független filmeseknek is lehetősége van a bemutatkozásra.
2008. március 15. szombat 15:59 - Hírextra

A Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) épületében 28 ország 105 alkotásának részvételével idén harmadszorra rendezik meg az európai független filmes alkotók seregszemléjét, amely a 2003-ban Oscar-díjat nyert Twin Towers (Ikertornyok) című dokumentumfilm operatőre, a Párizsban élő Scott Hillier ausztrál producer-rendező-operatőr kezdeményezésére jött létre.

A nagyközönség számára ingyenesen látogatható szponzorok nélküli fesztivál célja, hogy a finanszírozásuk, stílusuk vagy hangvételük miatt a nagy filmstúdióktól és forgalmazóktól független, de magas színvonalon alkotó rendezők minél több nézővel és egymással is találkozzanak és megvitassák a filmeket.

A több száz nevezés közül kiválogatott 105 film 11 kategóriában versenyez, és négy külön szekcióban nem európai független filmeseknek is lehetősége van a bemutatkozásra. A vetítések között pedig a világ minden tájáról érkezett fiatal alkotók két napig alkotóműhelyekben dolgozhatnak együtt, többek között a legújabb vágási technikák tanulmányozásán vagy a forgatókönyvírás problémáin.

A játékfilmek versenyében láthatja a párizsi közönség Tóth Tamás Farkas című filmjét, amely Szibéria érintetlen tájain játszódik, s egy jobb napokat látott szibériai férfi történetét mutatja be, valamint Nagy Roland A panel című alkotását. Deák Péter Ördögi kör című thrillere a kisjátékfilmek között versenyez, Pálfi Zsolt Jelek című rajzfilmje pedig az animációs filmek között kerül bemutatásra.

A párizsi fesztiválon látható először Európában Kovács Klaudia A Lyukas Zászló című magyar-amerikai koprodukcióban készült dokumentumfilmje, amely az 1956-os magyar forradalom történetét a korabeli világpolitikai helyzetbe ágyazva dolgozza fel. Az Amerikai Filmintézet rangos seregszemléjén, a hollywoodi AFI FEST-en tavaly nagy sikerrel vetített 97 perces alkotás a közelmúltban elhunyt Kovács László utolsó operatőri munkája, amelynek egyben Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrrel együtt executive producere is volt. Az Egyesült Államokban, Magyarországon, Olaszországban és Oroszországban forgatott dokumentumfilmben megszólal mások mellett Göncz Árpád, Henry Kissinger és Habsburg Ottó, valamint Berecz János és Pozsgay Imre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását