2024. március 29. - Auguszta

Gusztos az SZDSZ sikeréről

Az SZDSZ jelentős részben saját sikerének és büszkén vállalható kompromisszumnak tartja a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló, a kormány által e héten benyújtott törvényjavaslatot - mondta Gusztos Péter, a párt ügyvivője szombaton.
2007. november 17. szombat 18:03 - Hírextra

A kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatát, amely érinti a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget, az úgynevezett LMBT-közösséget is - mondta a politikus az SZDSZ budapesti székházában tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a törvényjavaslat nemcsak az azonos neműeket érinti, hanem mindenkit, aki ebben a formában akarja törvényesíteni párkapcsolatát. Statisztikai adatokra hivatkozva állította, hogy a fiatalabb korosztályból körülbelül minden harmadik hosszú távon együtt élő pár az élettársi viszonyt választja a házasság helyett. Ez szerinte körülbelül egymillió magyar állampolgárt, közöttük a heteroszexuálisokat is érinti.

A törvényjavaslat a regisztrált élettársi kapcsolatban élőket, néhány kivételtől eltekintve gyakorlatilag a házasokkal azonos jogokkal ruházná fel - magyarázta.

Felidézte, hogy az előző parlamenti ciklusban az SZDSZ néhány képviselője benyújtott egy, a regisztrált párkapcsolatról szóló törvényjavaslatot, de akkor azt csak a liberális párt tagjai támogatták.
A jelenlegi törvényjavaslatot nagyon fontos előrelépésnek nevezte, mert szerinte "valamennyi haladóan gondolkodó baloldali és liberális politikus közös szégyene lett volna, ha 2010-ben, amikor ez a kormányzati ciklus véget ér (...), ugyanott tartanánk a szexuális kisebbségek diszkriminációjában, mint 2002-ben" - mondta Gusztos Péter.

A törvényjavaslat konkrét szövegét a hétfői frakcióülésen tárgyalják meg, akkor döntik el azt is, hogy benyújtanak-e hozzá módosító javaslatokat. Gusztos szerint még az idén megszülethet a törvény. Közölte, hogy a szabad demokraták készen állnak a parlamenti vitára és készek a törvényt megszavazni.

Ugyanakkor felemlítette a két hónappal korábban általuk benyújtott törvényjavaslatot is, amely a melegek házasodását, vagyis a teljes jogegyenlőséget célozta meg. Az a tervezet nem került a parlament elé, mert az emberi jogi bizottságban csupán ő maga és az MSZP-s Donáth László szavazta meg azt, a többi szocialista tag tartózkodott, az ellenzék pedig ellene voksolt.

A kormány törvényjavaslatáról még annyit mondott, hogy a közös támogatást élvező tervezet óriási lépés a valódi jogegyenlőség felé, de nem gondolják, hogy ez lenne a kívánatos végállomás és ezzel a magyar politika kipipálta volna a szexuális kisebbségek jogegyenlőségének ügyét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását