2024. május 6. - Ivett, Frida

Az állam visszavásárolja a Hadrianus palotát

A Budapest Világörökségéért Alapítvány a közelmúltban azzal a sürgető kéréssel kereste meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy éljen júliusban lejáró ötéves opciós vételi jogával, és az ÁPV Rt. által a 2003-ban törvényellenesen elidegenített római
2008. május 29. csütörtök 18:11 - Hírextra
Törvény szerint kizárólagos állami tulajdonban tartandó műemléket adott el az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., amikor az óbudai Hajógyári-szigeten a római Pannonia tartomány székhelyét jelentő palota föld alatt lévő romját magánkézbe adta. Így a kulturális örökségről szóló törvényt megsértve került az európai jelentőségű kulturális érték a környező területekkel együtt az Álomsziget néven a Hajógyári szigetre tervezett szórakoztatóközpont és kaszinóváros külföldi befektetőjének tulajdonába. Az eladás ellen tiltakozott a kulturális miniszter, jogszerűtlenségét megállapította az Állami Számvevőszék. Az eladás jogi fedezésére kitalált öt éves opciós vételi szerződést az ÁSZ a műemlékvédelem megvalósulása szempontjából nagykockázatúnak minősítette, és a pénzügyminiszternél a mielőbbi visszavásárlást szorgalmazta 2004-ben.

Az 1951-ben feltárt és vissza is temetett tartományi közigazgatási központ területe a Római Birodalmat reprezentáló európai jelentőségű történelmi helyszín, a föld alatt a rendkívüli kulturális értéket jelentő monumentális helytartói palotával, amely ilyen bolygatatlanul Európában másutt nem maradt fenn. Az egész Hajógyári-sziget az UNESCO-nál világörökségi felvételre van előirányozva: mint a római határvonal, a limes egy szakasza szerepel a magyar úgynevezett Várományosi Listán, a teljes limest előterjesztő közös európai jelölés tagjaként.

Az opciós szerződés alapján lehetséges megvételre – civilek, köztük dr. Kaiser Anna építész kifejezett szorgalmazása ellenére – 2003 óta nem különítették el a szükséges 1 milliárd forintot meghaladó költségvetési forrást. A törvény értelmében folyamatosan fennáll az állami megvétel kötelezettsége, de a határidő lejártát követően már piaci áron.

Ezért a Budapest Világörökségéért Alapítvány a fenti érvekkel a közelmúltban a törvényellenes állapot megszüntetésére hívta fel levélben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetését. Jelezte, hogy a törvénysértés megszűntetésére nincs az opciós szerződés által létesített lehetőségnél kisebb költségű és gyorsabb megoldás, ezért a jogszerűtlen állapot felszámolására haladéktalanul meg kell indítani az európai jelentőségű történelmi emlék visszavásárlását. Ellenkező esetben félni lehetett volna, hogy a törvényellenes eladás sürgős visszaállítását az ügy nemzetközi dimenziói fogják kikényszeríteni, ismét kedvezőtlen fényt vetve a Világörökség Egyezményt aláíró Magyarországra.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány üdvözli a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak a törvényes helyzetet európai módon helyreállító döntését.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását