2024. május 19. - Ivó, Milán

"Vonnegut korunk Mark Twainje"

Három nagy alakját is elvesztette 2007-ben az amerikai irodalom: Kurt Vonnegutot, William Styront és Norman Mailert. A kritikusok a november 10-én elhunyt Mailert tekintik nemzedékük legnagyobb formátumú írástudójának, a közönség előtt azonban toronymagas
2007. november 16. péntek 14:03 - Hírextra
Ezt maga Michael J. Lennon, Mailer írásainak gondozója, életrajzírója is elismeri: "Vonnegut korunk Mark Twainje. Még hasonlított is rá. Vonnegutot mindenki szerette, míg Norman sokkal ellentmondásosabb figura volt".

A Nielsen BookScan adatai szerint 2006 óta 280 ezer példányt adtak el az idén áprilisban eltávozott Vonnegut legnépszerűbb könyvéből, az Ötös számú vágóhídból az Egyesült Államokban - négyszer annyit, mint hat, hasonlóan nagyhatású kortárs könyvből összesen. Ez a hat Mailer és Styron 3-3 műve: a Meztelenek és holtak, Az éjszaka harcosai és A hóhér dala, illetve a Nat Turner vallomásai, a Sophie választása és a Látható sötétség. Vonnegut halála nagyon "megdobta" az eladásokat, a másik két szerző esetében ez még nem érezhető. Mindhárman kötelező olvasmánynak számítanak az amerikai iskolákban, de Vonnegut az, akit ezen kívül is rengetegen olvasnak. A Barnes and Noble könyvkereskedelmi cég alelnöke szerint ennek az is az oka, hogy Vonnegut írásait általában fiatalon kedvelik meg az olvasók, aztán sokan felnőtt korukban is előveszik őket. A híres Shakespeare and Co. könyvesbolthálózat főigazgatója pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy Vonnegut művei, zaftos, az "ellenkultúrához" közelálló stílusa miatt sokkal inkább terjednek "szájhagyomány" útján is, mint a riválisokéi.

Vonnegut másik előnye a terjedelem. Több könyve is kevesebb mint 200 oldalas, és némelyiket az ember egy lélegzetre is elolvashatja. Akár féltucat Vonnegut-művet is befogadhat az olvasó, mire végére ér A hóhér dala több mint ezer oldalának. Ráadásul nagy vonzerő a humora, a nyíltsága; sokkal kevésbé hangsúlyozottan "irodalmi" , mint Mailer vagy Styron.

Érdekes módon a második világháborúról szóló híres amerikai regények közül ma már alig népszerű James Jones Most és mindörökké és Irwin Shaw Oroszlánkölykök című könyve. Pedig annak idején még maradandó értékű filmalkotás is született mindkettőből, Burt Lancaster és Montgomery Clift, illetve Marlon Brando főszereplésével. Ugyanakkor Joseph Heller fergeteges fekete humorú műve, A 22-es csapdája osztozik a hasonló hangvételű Ötös számú vágóhíd kedveltségével.

Michael J. Lennon most Norman Mailer levelezésének kiadásán munkálkodik. Reméli, hogy ez a könyv a halálhíren túl is erősíti az író iránti érdeklődést és új színekkel gazdagítja amúgy sem szürke figuráját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását