2023. december 2. - Melinda, Vivien

Akik a tengerből táplálkoznak

Nyersen, olajban vagy roston sütve: a bálnahús fontos élelmiszer Japán néhány vidékén és igen sokféleképpen készítik. A receptek tájanként változnak, de attól függően is, hogy éppen milyen fajtájú bálna kerül a fazekakba.
2007. november 16. péntek 14:07 - Hírextra
Az északiak a sovány csukabálna húsát kedvelik, a Tokió környéki Vadában a Baird-féle csőröscetet látják szívesen rotyogni. Utóbbi a delfinhez hasonlatos, és egy helyi étteremben állat húsát gyömbérrel, szójaszósszal, zöldfűszerekkel és szakéval ízesítve, pörköltszerű formában készítik, vagy egyszerűen kevés olajon megsütik.

A tare vékonyra szelt, fűszeres, napon szárított bálnahús. Színe fekete és nem túl étvágygerjesztő, de kedvelői szerint kiválóan csúszik rá a sör vagy a szaké, a hűtőben pedig akár egy évig is friss marad - mondja a vendéglő tulajdonosa.

A tudósok szerint azoban a fogascetek - delfinek, ámbráscetek vagy a Baird-féle "finomság" - húsa az utóbbi évtizedekben igen magas koncentrációban tartalmaz higanyt.

A csőröscet véres, sötét húsa nem alkalmas a japánok ínycsiklandó szasimijának (nyers halszeletek) készítéséhez. Annál inkább a csukabálna - higanyban is szegényebb - szeletei.

A csukabálna kereskedelmi célú vadászata tilos, az országban mégis minden évben mintegy ezer példányt ejtenek el tudományos kutatás okán. Húsuk egy része aztán a vadai étterem asztalaira kerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását