2024. március 29. - Auguszta

Opitz filmje idehaza

Januárban kerül a magyar mozikba Florian Opitz német rendező dokumentumfilmje, A nagy kiárusítás, amely a közszolgáltatások privatizációjának árnyoldalaira hívja fel a figyelmet - tájékoztatta a film forgalmazója pénteken az MTI-t.
2007. november 16. péntek 13:49 - Hírextra
Az alkotást, amely a korlátlan privatizáció hátulütőire mutat rá "megdöbbentő pontossággal", január 17-től játsszák a mozikban - tudatta Szabados Balázs, a Best Hollywood forgalmazó cég sajtóreferense.

A film egy fülöp-szigeteki anya (Minda), egy dél-afrikai aktivista (Bongani), egy angol mozdonyvezető (Simon) és bolíviai lakosok történetén keresztül mutatja be, mit jelent a közszolgáltatások privatizációja az emberek szemszögéből.

Az MTI-hez eljuttatott írásos összegzés szerint Minda azért küzd, hogy pénzt szerezzen fia heti két dialízisére, mivel a Fülöp-szigetek egészségügyi ellátását privatizálták, így az elérhetetlenné vált a szegények számára. Bongani és "elektrogerilla" csapata egy dél-afrikai városban illegálisan köti vissza az áramot a szegények otthonaiba, akik a privatizáció után nem bírták fizetni a villanyszámlát a magánszolgáltatónak. Simon humoros kalandokat mesél mozdonyvezetői pályájáról, előbb a brit államvasutaknál, majd a számtalan magáncégnél, ahol dolgozott. A filmnek reményteli kicsengést ad a bolíviai Cochabamba lakosainak győzelme egy amerikai óriásvállalat ellen, amely megpróbálta rátenni a kezét a városi vízellátásra.

Az egymásba kapcsolódó történeteket a privatizációkért felelős "másik oldal" megszólalásai és szakértők kommentárjai ellenpontozzák.

Florian Opitz szeptemberben rendezőtársával, Andy Lehmann-nal együtt két hétre börtönbe került Nigériában, ahol az olajban gazdag Niger folyó deltájában forgattak. A terület több százmilliárd dollárral gazdagította az országot, ám a profitnak csak töredékét fordították a terület fejlesztésére, emiatt évek óta folynak gerillaháborúk.

A nemzetbiztonság veszélyeztetése és kémkedés vádjával bíróság elé állították őket. A német nagykövetség óvadéka ellenében ugyan elhagyhatták az országot, de még vissza kell térniük; akár tizennégy évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását