2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fejleszétsre lesz pénz, csak működésre nem

Ellentmondásos évük lesz az önkormányzatoknak 2008-ban a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) szerint, mert az uniós források révén a fejlesztésekre lesz pénzük, a működési kiadások csökkenése viszont jelentős problémákat okoz - az MJVSZ vezetői erről E
2007. november 16. péntek 20:45 - Hírextra
Botka László, az MJVSZ társelnöke, Szeged polgármestere közölte: elsősorban az oktatás területén kérik a kormányt a jövő évi beterjesztett költségvetés módosítására.

Szeretnék elérni a kollégiumi normatíva és a bejáró diákok után járó, valamint az alapfokú művészeti oktatási normatíva emelését, illetve a Területi Integrált Szakképző Intézmények (TISZK-ek) pénzügyi hátterének biztosítását.

Botka László hozzátette: javaslataikat a kormány tagjainak és az országgyűlési képviselőknek is eljuttatták.

Emlékeztetett rá, hogy 2004-ben az MJVSZ javaslatára épült be a költségvetésbe a tömegközlekedési normatíva, 2005-ben pedig elérték, hogy központi támogatást kapjanak a települések az önkormányzati fenntartású utak felújításához.

Szita Károly, az MJVSZ ügyvezető alelnöke, Kaposvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a beterjesztett költségvetés szerint 2008-ban az önkormányzatok 50 milliárd forinttal kapnak kevesebbet, mint az idén, miközben az önkormányzatok adósságállománya elérte a 700 milliárd forintot.

"Néhány nagyváros már nem csupán folyószámlahitellel finanszírozza a működést, a fűtési és bérköltségeket, hanem éven túli hiteleket is igénybe vesz, ezen túlmenően pedig növekedett a vagyonfelélés mértéke is" - mondta.

Az alelnök közölte: 2008-ban a 8 ezer milliárd euró már hozzáférhető lesz, a pályázatokhoz a kormány megemelte az önerő alapot, "a működés tekintetében pedig nagy a baj".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását