2024. április 23. - Béla

Ötödannyi kenyérre telik majd

Válságba kerülhet a nyugdíjrendszer, és ellehetetlenedhet az idősek helyzete, ha nem változik valami. Tárgyalások folynak a nyugdíjreformról; de az, ha bevezetnék is, csak a felszínen oldaná meg a dolgokat. A fő probléma az öregedő társadalom és az egyre
2007. november 15. csütörtök 10:58 - Mohai Szilvia
Az egy főre eső állami nyugdíj az e célra fordítható források összege - tehát az aktív keresők jövedelméből befizetett nyugdíjjárulékok - osztva az ellátásban részesülőkkel - azaz az egyre növekvő számú hatvan-hatvankét év felettiek számával. Ha még az inflációt is belevonjuk számításainkba, még kilátástalanabbnak tűnik az idősek helyzete: (relatíve) egyre kevesebbet kereső egyre kevesebb ember fog eltartani egyre többet. Hogy jutottunk el idáig és mik a kilátásaink?

Egyre gyorsabban fogyunk…

Nem elég, hogy csökken a magyar népesség, mindezt egyre rohamosabban teszi. Évről évre többen halnak meg, mint amennyi gyermek születik, és a házasságok száma is csökken. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2005. év közepén 10 millió 86 ezren, az év végén 10 millió 81 ezren; a 2006. év elején 10 millió 74 ezren, az év közepén 10 millió 71 ezren, az év végén 10 millió 64 ezren; a 2007. év elején 10 millió 56 ezren, közepén pedig már csak 10 millió 55 ezren voltunk. A csökkenés szembetűnő, és az is, hogy míg 2005 és 2006 között körülbelül 15 ezer, 2006 és 2007 között 16 ezer ember volt a természetes fogyás; ezt a számot a bevándorlók mérsékelik, minimális mértékben. Bár két év eredményeiből átlagot vonni nem lenne szerencsés, és a népességfogyás olykor, egy-egy évben stagnál, illetve csökkenő tendenciát mutat; nem ez az általános: kimondhatjuk tehát, hogy az ország lakossága egyre jobban fogy. Egyre kevesebben kötnek házasságot és vállalnak gyermeket; és akik mégis, ők is általában csak egyet. Talán ösztönzőleg hatna rájuk a magasabb családi pótlék és egyéb juttatások, de a jelenségnek nem csak anyagi okai vannak, azokat pedig legalább olyan nehéz orvosolni, mint a pénzbeli hiányosságokat.



A család intézménye vesztett a jelentőségéből az elmúlt évtized során. Egyre többen élnek egyedül, későbbre tolódik a családalapítás, a gyermekvállalás; egyre több időt vesz igénybe, hogy az immár aktív keresők biztos anyagi hátteret teremtsenek leendő csemetéjük számára. Igen, csemetéjük és nem csemetéik; ugyanis manapság egy családban átlagosan egy gyermek él. Vessünk egy pillantást például az őslakos afrikai törzsekre: több család, több gyerek. Igaz, lényegesen szerényebb körülmények között élnek, mint mi; ám nem vagyok biztos benne, hogy ezt ők is így gondolják. A család itt meghatározó jelentőségű: a gyerekek a szüleiktől tanulják az életükben nélkülözhetetlen tevékenységeket, a törzsi táncokat, a gazdálkodást, a lányok a főzést. Ezeket a társadalmakat elmaradottnak szoktuk nevezni; de ha jobban belegondolunk, megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy mit is nevezünk fejlettségnek.

… és öregszünk

A nyugdíj
A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer két legnagyobb csoportja a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat biztosító ellátások köre. A társadalombiztosítási nyugellátás fedezetére a foglalkoztatóknak és a munkavállalóknak is járulékot kell fizetniük. Az öregségi nyugdíj olyan saját jogú nyugellátás, amely meghatározott életkor elérését követően, meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár. 2012. december 31-ét követően a nyugdíj összegét továbbra is az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi bruttó átlagkereset alapján állapítják majd meg. Eltérés lesz azonban a kizárólag társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében fizetett nyugdíjjárulékok és az egyidejűleg a magánnyugdíj-pénztárba is történő befizetés esetén megállapításra kerülő összegek között. Az előbbi esetben 20 év szolgálati időre a havi bruttó átlagkereset 33 %-a jár majd öregségi nyugdíjként, s a szolgálati idő minden újabb éve után ez a mérték 1,65 %-kal fog növekedni.
Forrás: magyarorszag.hu
Nem csak kevesebben születnek; többen is halnak. Ha csak azt vesszük figyelembe, milyen drága manapság a temetkezés, már rosszul jártunk. Egyre több az idős ember, sokat betegeskednek, rossz körülmények közt élnek. Néha azt sem tudják, ki segítsen kinek; a gyerekek idős szüleiknek vagy fordítva - ki van rosszabb anyagi helyzetben. Régen olyan természetes volt, hogy az iskola befejeztéig a szülő támogatta gyermekét, majd az önálló életet kezdett, később pedig ő gondoskodott arról, aki felnevelte. Ma már ez nem olyan egyértelmű, és nem azért, mert a mai fiatalok szívtelenebbek vagy felelőtlenebbek lennének; egyszerűen magukra sincs pénzük. Az egyik életjáradék-reklámban szereplő idős hölgy is azzal népszerűsíti a programot, hogy nem akart teher lenni a gyermekei számára, ezért választotta ezt a megoldást. Mintha az ember édesanyja öregkorára nem lenne más, mint anyagi teher.

Gondoskodnánk a jövőnkről…

Az időskor nehézségeire felkészülendő a fiatalok egy része - a felelősségteljesebbje - gondoskodni próbál jövőjéről. Leköti a pénzét, nyugdíj-előtakarékossági számlát nyit, vagy egyszerűen „csak” befizeti a kötelező járulékokat jövedelméből. Adózni nyilván sosem szerettek az emberek, de legalább bizonyos biztonságérzetet nyújtott a számukra, hogy ha fiatalon rendesen fizetik a nyugdíjat, a munkát abbahagyva méltó ellátásban lesz részük, és nem szorulnak majd sem gyermekeik segítségére, sem arra, hogy meggyengülve, elfáradva részmunkaidős állást vállaljanak. Manapság viszont hiába „tartjuk jól” az APEH-et, korántsem lehetünk biztosak benne, hogy harminc-negyven év múlva viszontlátunk valamit abból, amit befizettünk - illetve, ha mégis, meg tudunk-e majd élni belőle. Minden munkaviszonnyal rendelkező pályakezdőnek kötelessége szerződni az állami vagy valamelyik magánnyugdíjpénztárral, és jövedelmének 8,5 százalékát havonta befizetni e célra. Amennyiben mind a kettővel szerződni szeretne, az államiba 8, a magánpénztárba pedig 0,5 százalékot kell fizetnie. Ha még jobban be szeretné biztosítani jövőjét, a 8,5 százalékot kiegészítheti 10-re. Ha pedig még ennél is jobban, mindezek mellé önkéntes nyugdíjpénztárat is választhat, ahova egy bizonyos minimális összegen felül annyit fizet be, amennyit akar.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását