2024. április 26. - Ervin

Árvízvédelmi fejlesztések

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztéssel javult az idén az árvizek elleni védelmi képesség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - hangzott el a védművek állapotának felülvizsgálatáról tartott tájékoztatón Nyíregyházán csütörtökön.
2007. november 15. csütörtök 16:45 - Hírextra

A Tisza Tiszakerecseny és Mátyus közötti szakaszán 800 millió forintos költségből, közel öt kilométer hosszon erősítették meg a gátat - mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Hozzátette: 1,2 milliárd forintos beruházással Gávavencsellő határában elkészült a Lónyay-főcsatorna torkolati zsilipje, árvízkapuja, így a Tisza magas vízállása már nem veszélyezteti többé a főcsatorna-menti településeket.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy befejezés előtt áll a szervezet árvízvédelmi előrejelző és riasztó központjának a kialakítása Nyíregyházán, ahová a szomszédos Romániából és Ukrajnából egyaránt beérkeznek a hidrológiai adatok, amelyek árhullám esetén a megfelelő felkészülést biztosítják a véderőknek.

Megemlítette továbbá, hogy a Szamos-Kraszna-közi víztározó létrehozásához megkapták a vízjogi engedélyt, s elkészült a beregi és a felső-túri árapasztó terve is.

Bodnár Gáspár kitért arra is, hogy az esetleges bekövetkező téli-tavaszi árhullámok elleni védekezéshez a szükséges anyagokat, eszközöket már biztosították. A beszállítókkal emellett megállapodást kötöttek arra, hogy szükség esetén, 8 órán belül még több anyagot tudjanak kijuttatni a védvonalakra.

Szabolcsban utoljára 2001. márciusában pusztított árvíz, akkor a Tisza- és a Túr gátszakadásai miatt több mint 100 milliárdos kár keletkezett az érintett beregi és szatmári településeken.
Csütörtökön egyébként a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság nagyszabású árvízvédelmi gyakorlatot tartott a Kraszna mentén Nagyecsednél.

Domokos János ezredes, a térségi védelmi titkárság vezetője az MTI-nek elmondta: a Nagyecseden létrehozott 16. komplex árvízvédelmi egység tagjai gyakorolták a védelmi feladatokat, s a többi csoport vezetője is ott volt a gyakorlaton, hogy az együttműködés feladatait összehangolják az együttesen 800 tagot számláló alakulatok között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását