2024. április 27. - Zita

Az ausztrálok szennyeznek a legtöbbet

A világ erőműveit vizsgáló amerikai cég, a Carma (Carbon Monitoring for Action) friss kimutatása szerint az ausztrálok a világ legnagyobb környezetszennyezői egy lakosra számolva, bár összességében az Egyesült Államok a legnagyobb környezetszennyező orszá
2007. november 15. csütörtök 16:41 - Hírextra

Ám lakosonként számítva az ausztrálok után máris az amerikaiak következnek a legnagyobb környezetszennyezők között. Egy amerikai átlagosan tizenhatszor annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint egy indiai - olvasható a BBC News honlapján.

Az ausztrálok fejenként ötször annyi szén-dioxidot juttatnak a légkörbe az energiatermelés során, mint a kínaiak. A második helyezett Egyesült Államokat Kína és Oroszország követi.

A Carma internetes statisztikája (http://carma.org/) az első, amely az erőművek szén-dioxid-kibocsátását mutatja, és mintegy 50 ezer erőmű adatait öleli fel.

Az adatokat a CDG (Center for Global Develepment = Globális Fejlődés Központja), egy amerikai agytröszt szolgáltatja hivatalos források alapján.

A két toplista tehát a következő:

Az első tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó (tonnában):

1. Egyesült Államok (2530 millió), 2. Kína (2430 millió), 3. Oroszország (600 millió), 4. India (529 millió), 5. Japán (363 millió), 6. Németország (323 millió), 7. Ausztrália (205 millió), 8. Dél-Afrika (201 millió), 9. Nagy-Britannia (192 millió), 10. Dél-Korea (168 millió).

Egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás (tonnában):

1. Ausztrália (10,0), 2. Egyesült Államok (8,2), 3. Nagy-Britannia (3,2), 4. Kína (1,8), 5. India (0,5).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását