2024. május 3. - Tímea, Irma

EP-képviselőkké válnak a diákok egy hétre

Megkezdődött a VI. Európai Parlamenti Modell ülése pénteken a fővárosban; a középiskolás diákoknak szervezett program napirendjén a minőségi hírközlés a tömegmédiában, a nemzetközi terrorizmus elleni közös fellépés emberi jogi vonatkozásai és a klímaválto
2008. február 29. péntek 13:09 - Hírextra

Horváth Csaba, a főváros oktatásért felelős főpolgármester-helyettese köszöntőjében azt mondta a diákoknak, hogy ők már egy nyitott és szabad világba születtek, s minden esélyük megvan, hogy könnyebben, gyorsabban, messzebbre jussanak.

Az ülésen Magyarország következő évtizedének értelmisége vesz részt, akiknek természetes lesz, hogy részt vesznek a közügyek alakításában. Olyasmit tanulhatnak, amire később nagy szükségük lehet, megtanulhatják képviselni mások érdekeit, konstruktív módon tárgyalni, kompromisszumot kötni - vélte.

Szájer József, európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a demokrácia lényege a vita, a különböző nézetek megmutatása, s mindenkinek joga van a véleményét a képviselni.
A politikusoknak az is a feladata, hogy a másik fél szempontjait meghallgassák, a jó döntések így születhetnek - tette hozzá.

Álláspontja szerint egy-egy ország megítélését nagyban meghatározza az is, hogy politikusai milyen szempontokat vetnek fel egy-egy kérdésben.

A "Model European Parliament" elnevezésű nemzetközi projekt egy holland középiskolai tanárnő kezdeményezésére indult, és néhány év alatt nemzetközi méretűvé szélesedett.

A modell lényege, hogy középiskolás tanulók egy hétre "EP-képviselőkké" válnak, s az "igazi" parlament munkájához hasonló módon (bizottsági munkával és plenáris ülésen elfogadott határozatokkal) közelítenek meg olyan problémákat, amelyek az Európai Unió polgárait érintik.
Ahhoz, hogy ezt a munkát jól végezzék, a diákoknak természetesen meg kell ismerniük az európai integráció történetét és intézményeit, az egyes tagállamok és tagjelölt országok sajátosságait, olykor eltérő érdekeit, amihez a magyarországi külügyi képviseletek naprakész és alapos segítséget nyújtanak.

Az idei ülés házigazdái a Budapesti Német Iskola, a ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium.

Magyarországon tíz jó hírű gimnázium 110 tanulója vesz részt minden évben ezen a rendezvényen, amelyen minden iskola egy országot képvisel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását