2024. március 29. - Auguszta

Hagyd abba és nyersz

1879 ember jelentkezett a "Hagyd abba és nyersz!" nyereményjátékra, vagyis ennyien vállalták azt, hogy öt hétig, a Szív Világnapjától, szeptember 26-tól, október 31-ig nem gyújtanak rá. A játék fődíját, egy 742 000 forint értékű kétszemélyes utazást csütö
2007. november 14. szerda 15:04 - Hírextra

742 000 forint éppen annyi, amennyibe egy dohányos párnak egy év alatt napi két doboz cigaretta elfüstölése kerül.

A "Hagyd abba és nyersz" játék az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Lilly Hungária Kft.. "Elég! - Nők a dohányfüstmentes életért! - programjának része.

Azok, akik vállalták, hogy szeptember 26-tól, október 31-ig nem gyújtanak rá, egy 742 000 forint értékű kétszemélyes utazást, egy 371 000 forint értékű kétszemélyes wellness hétvégét, valamint három darab 20 000 forint értékű parfüm ajándékutalványt nyerhetnek. A díjakat csütörtökön, a Füstmentes Világnapon sorsolják ki.

Nemzetközi tapasztalatok szerint, akik négy hétig nem gyújtanak rá, azoknak legalább az egyharmada legalább egy évig nemdohányzó marad, és 16-18 százalékuk végleg leteszi a cigarettát.

Magyarországon a személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál évente. Felmérések szerint a felnőttek 40%-a dohányzik, de ugyanez igaz már a 16 évesekre is. Tíz diákból hét már kipróbálta a cigarettázást, 17,7 százalékuk 10 éves kora előtt. A dohányos tanulók közül minden ötödik függő. A füst az óvodás korosztályt sem hagyja érintetlenül. Az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének kiorábbi vizsgálata kimutatta, hogy a budapesti ovisok csaknem 40%-a passzív dohányos és minden második családban található dohányzó személy, akiknek háromnegyede rendszeresen vagy alkalmanként a gyerek jelenlétében is rágyújt.

A magukat dohányosnak valló felnőttek több mint 90 százaléka serdülőkorában kezdett füstölni.

Mindeközben Magyarországon minden ötödik haláleset a dohányzás számlájára írható. A füstöléssel összefüggő betegségek miatt évente kb. 28.000 ember hal meg, akik közül 2300 passzív dohányos. A 80-90 %-ban a dohányzással összefüggésben kialakuló tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a 3-4. leggyakoribb halálok.

Számítások szerint 2004-ben Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) 1,7%-át - körülbelül 350 milliárd forintot - vitt el a dohányzás, míg a dohánnyal kapcsolatos jövedéki adóból és áfából 256 milliárd forint bevétele volt a költségvetésnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente mintegy 3 millió ember hal meg a dohányzás miatt, és ez 2020-ra 10 millióra nőhet.

Az Európai Parlament által októberben elfogadott jelentés azt szorgalmazza, hogy két éven belül vezessenek be teljes körű dohányzási tilalmat minden zárt munkahelyen az Európai Unión belül.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását