2024. április 28. - Valéria

Figyelmeztető jel

Az SZDSZ a rendszerváltáskor azért volt sikeres, mert ők képviselték a legradikálisabb antikommunista irányvonalat; jelenleg egy "nehéz koalícióban" vannak, ezzel együtt figyelmeztető jelnek fogható fel Kozák Gyula levele - közölte Horn Gábor.
2007. november 14. szerda 10:15 - Hírextra

A párt ügyvivője arra a nyílt levélre reagált, amelyben a párt egyik alapítója, Kozák Gyula elkeseredésének adott hangot amiatt, hogy az SZDSZ eltávolodott eredeti elveitől, és elsődleges célja a hatalmon maradás.

Horn Gábor a műsorban kiemelte: a kisebbik kormánypártnak sok kompromisszumot kell kötnie. A koalíciót ugyan fel lehetne mondani, de a párt felelősséget érez az országért.

A rendszerváltó alapítók kétségbeesetten figyelik, mivé lett a Szabad Demokraták Szövetsége - írta nyílt levelében Kozák Gyula, válaszul arra nyílt levélre, amelyet az SZDSZ 19. születésnapján tett közzé a párt több tekintélyes politikusa. Ebben a levélírók azt hangsúlyozták, hogy büszkék rá, az SZDSZ hű maradt saját alapértékeihez, következetesen védi az emberi jogokat és a demokráciát, küzd a szabad piacgazdaságért, szolidáris a kisebbségekkel, a hátrányos helyzetűekkel és a szegényekkel.

Kozák Gyula a hvg.hu internetes portálon teljes terjedelmében közölt levelében azt írta: 1988. november 13-án azért alapítottuk meg az SZDSZ-t, mert szocializmus helyett szabadságot, állampárti diktatúra helyett plurális demokráciát, állami tulajdonra épülő tervgazdaság helyett magántulajdonon alapuló piacgazdaságot, az egyenlőség hamis mítosza helyett valódi jogegyenlőséget és esélyegyenlőséget akartunk.

Mint hozzátette, ezek nagyjából teljesültek is. Ugyanakkor - mutatott rá - nem számítottak "az eredeti tőkefelhalmozás azóta megismert szörnyű anomáliáira", nem számítottak arra, hogy 19 év múlva is 3 millió szegény ember él majd Magyarországon, mint ahogy arra sem, hogy a nacionalizmus, az irredentizmus, a nemzeti szocializmus eszméi felélednek, "s nem lesz erőnk és bátorságunk szembeszállni a szörnnyel".

Bár az SZDSZ ellenzékben és kormánypártként egyaránt következetesen védi az emberi jogokat és a demokráciát, a tiszta versenyre épülő szabad piacgazdaságért való küzdelme félrecsúszott, a szolidaritás a kisebbségekkel elvben ugyan megmaradt, de a közösség vállalása a hátrányos helyzetűekkel és a szegényekkel csak szavakban van jelen.

"Hagyjuk, hogy a bíróságok háborús bűnösöket rehabilitáljanak, hagyjuk, hogy neonácik garázdálkodjanak, hagyjuk, hogy eluralkodjon a korrupció, hagyjuk, hogy a rendőrség elbizonytalanodjon, hagyjuk, hogy a társadalomban a liberalizmus szitokszóvá váljék" - írta Kozák Gyula.

Szerinte az alapítók közül nagyon kevesen maradtak a professzionális politika színterén, s azok is eltávolodtak az eredeti elképzelésektől. Úgy fogalmazott: "Ha Solt Ottilia élne, köpne ránk. Ha Szabó Miki élne, köpne ránk (...) Egykori önmagunkra emlékezhetünk, de a mai SZDSZ egy zsaroló kis csoport lett. Molnár Lajosok, Mihályi Péterek, Horváth Ágnesek, John Emesék, Kókák és társaik játéktere".

"Eltussolt korrupciós ügyek, kivagyiság jellemzi azokat is, akik még placcon maradtak a régiek közül" - jegyzete meg.

Tiszta szívünkből azt kívánjuk, hogy az SZDSZ térjen vissza eredeti célkitűzéseihez, vesse ki soraiból mindazokat, akik akadályai a morális megtisztulásnak - hangsúlyozta a levélíró, úgy fogalmazva "boldog születésnapot kívánunk azoknak, akik a magyar liberalizmust nem áldozták föl a hatalom, a bírvágy és az üres ideológia oltárán!"

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását