2024. május 4. - Mónika, Flórián

Emberi Himnusz

A Művészetek Palotájának az Emberi Himnusz című produkcióját november 15-én mutatják be - a kínai magyar kulturális hetek keretében - a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, s játsszák még másnap is a Grand Theatre-ben.
2007. november 14. szerda 13:16 - Hírextra
A Művészetek Palotájának az Emberi Himnusz című produkcióját november 15-én mutatják be - a kínai magyar kulturális hetek keretében - a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, s játsszák még másnap is a Grand Theatre-ben. A kínai szervezők mindkét este telt házra számítanak Ázsia legnagyobb - majdnem kétezer férőhelyes - és legkorszerűbb színházában.

"Azért is különleges a sanghaji előadás, mert a Magyar Fesztivál Balett és a Magyar Állami Operaház Nemzeti Balettjének művészei mellett a sanghaji opera zenekara és kórusa, illetve szólistái is közreműködnek benne. Közös magyar-kínai produkció lesz, és csupán néhány napunk van arra, hogy összehangoljuk az előadást a kínai művészekkel. Rendkívül nehéz feladat, naponta több próbát is tartunk Keveházi Gábor barátommal és koreográfustársammal. Antal Mátyás karmester pedig külön is foglalkozik a kínai zenészekkel" - mondta Sanghajban Markó Iván, a Fesztivál Balett vezetője.

Markónak és Keveházi Gábornak az Emberi Himnusz az első, közösen jegyzett előadása. "Még 2005-ben hívott föl Markó Iván, hogy Beethoven IX. szimfóniájára készítsünk koreográfiát, ő adta az előadás címét is. Kiss Imrét, a Művészetek Palotájának vezérigazgatóját kerestük meg az elképzeléssel, és ő azonnal mellénk állt. Tavaly volt a premier. Az Emberi Himnuszt otthon legutóbb épp a kínai turné előtt játszottuk a Művészetek Palotájában, az intézmény pedig meghívta rá a magyarországi kínai diplomatákat, és az ott élő kínai közösség számos képviselőjét is. Nagy siker volt, reméljük, itt, Sanghajban is ugyanilyen lesz a fogadtatás" - tette hozzá Keveházi, aki most először jár Kínában: "Nagy meglepetés ért. Nem gondoltam, hogy itt tart az ország. Az sem véletlen, hogy - ha a kulturális életet tekintjük - Sanghajról úgy beszélnek, mint Kelet Párizsáról." Markó szerint Sanghaj "Kína modernizálásának a színpada".

Nem új keletű a kapcsolat a Művészetek Palotája és a sanghaji fesztivál között: a Müpa 2005 óta részt vesz különféle produkcióival a rangos nemzetközi művészeti eseményen. Kiss Imre, a Müpa vezérigazgatója tavaly novemberben több előadást is ajánlott a fesztivál vezetőinek figyelmébe, és Chen Sheng Lai, a rendezvény elnöke személyesen döntött arról, hogy az Emberi Himnuszt hívják meg 2007-ben Kína legnagyobb - majdnem 18 millió lakosú - városába.

A Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivált idén kilencedik alkalommal rendezik meg, és öt héten át tart október közepétől. Büszkék a sanghajiak rá, de ma már nemcsak ők mondják: "Aki nincs itt - lemarad." Nem mellesleg a fesztivál évi 10 millió dollárból gazdálkodik.

Az Emberi Himnusz november 16-i sanghaji előadásán jelen lesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter is, valamint Sanghaj városának és a fesztiválnak a vezetői, illetve az itteni magyar diplomácia képviselői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását