2024. május 2. - Zsigmond

Superman, mint parkolóóra

Több mint száz képző- és iparművész tervezte meg miként lehetnének színesebbek, egyedibbek a parkolóórák - a zsűri pénteken választotta ki a nyerteseket.
2008. július 25. péntek 14:38 - Hírextra
A városdekorációs művészeti pályázatot az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. hirdette meg azzal a céllal, hogy a parkolóórák külseje barátságosabbá, eredetibbé váljon, ugyanakkor felhívja a figyelmet a parkolás mobiltelefonnal történő befizetésének kényelmes lehetőségére is.

A fiatal képző- és iparművészeknek két lehetőségük volt: készíthettek térbeli, az automaták zárt formáját megbontó alkotást (térplasztikai pályázat) vagy rajzolhattak, festhettek, fotózhattak bármit az automaták felületére (dekorációs, grafikai pályázat).

A felhívásra több mint száz pályamű érkezett. Az előzsűrizés után 42 térplasztikai és 52 grafikai tervet értékelt a zsűri pénteken újságírók jelenlétében.

Bakáts Tibor Settenkedő újságíró, kritikus, Erős Antónia műsorvezető, Szirtes János festőművész és Wahorn András festőművész kezdetben teljes csendben, önállóan választotta ki a neki leginkább tetsző öt grafikai pályaművet, majd az utolsó tíznél már hangosan értékelték, kinek melyik mű miért tetszik, illetve miért szavazná ki.

A térplasztikai pályaművek közül 21-et kellett közösen megszavazniuk. Ezek a szobrok egyébként a Tehén Parádéhoz hasonló módon készülnek majd. A művészek azonos sémát kapnak, amelyet fantáziájuk szerint alakítanak át. A pályaművek között volt például Superman, autó és telefonfülke formájú automata.

"Ilyen jellegű feladatra nem kértek még fel, ezért meglepődve fogadtam, de jó érzéssel és nagyon kíváncsian jöttem ide ma, hogy milyen pályamunkák lesznek" - mondta a távirati irodának Erős Antónia.

Hozzátette: "a térplasztikában gondolkodó művészek, akik fantáziájukat valóban elengedhették azt gondolom ötletesebbet alkottak, mint a grafikai pályázaton indulók, de kíváncsi vagyok, hogy a közönség hogyan szavaz majd".

A közönségdíjas pályaműre jövő héttől lehet szavazni a www.formabonto.hu című honlapon.
Szirtes János, a zsűri elnöke szívesen vesz részt olyan pályázatok értékelésében, amely utcán vagy köztereken megvalósuló projektről szól.
"Fontosnak tartom, hogy a fiatal képzőművészek olyan terepen nyilvánuljanak meg, ahol befolyásolják a közvéleményt. Ez azért is fontos, mert annak a színvonala, amit itt látunk minőségileg valóban művészeti projekt, ami ellene tud dolgozni annak a mérhető vizuális környezetszennyezésnek, amiben élünk" - fogalmazott a festőművész.

A grafikai pályázat öt nyertesének alkotása összesen száz parkolóórán látható szeptemberben és októberben a főváros forgalmas csomópontjain. A térplasztikai alkotásokat az Erzsébet téri Gödör Klubban mutatják be szeptemberben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását