2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A reformról itthon

A tagállamok vezetőiből álló tanács várhatóan decemberben fogadja el az új európai reformszerződést, így jövőre megindulhat az unió működőképességét biztosító megállapodás ratifikációs folyamata - jelentette ki az Európai Bizottság magyarországi képvisele
2007. november 13. kedd 13:14 - Hírextra

Mindez azt jelenti, hogy az uniós alkotmány bukása után megkezdett jogalkotást követően végre az uniós polgárokat közvetlenül érintő kérdésekkel foglalkozhat az Európai Bizottság - közölte sajtóbeszélgetésen György Gábor.

A szerződésről egyelőre csak Írországban terveznek népszavazást, a többi tagállamban a törvényhozás ratifikálja a megállapodást - tette hozzá.

A diplomata felidézte, hogy a francia és a holland választók népszavazáson utasították el korábban az uniós alkotmány tervét, ezt követően vált szükségessé egy új szerződés megfogalmazása.

Az idén ősszel tető alá hozott megállapodás nyomán olyan döntéshozatali rendszer lép életbe, amely működtetni képes a 27 tagúra bővült integrációt. Ugyanakkor kitágítja a közös politika és diplomácia kereteit azzal, hogy önálló jogi státuszt biztosít az EU számára, és előírja az uniós külügyi főmegbízotti tisztség felállítását - ismertette a szerződés főbb elemeit a képviseletvezető.

Az aktualitások között említette még, hogy napirenden van az egységes piac működését korlátozó tényezők megszüntetése.

Így a jövőben áttekintik a közös agrárpolitika és az egységes piac működtetésének kérdéseit annak érdekében, hogy az unió élni tudjon a reformszerződés által biztosított szabadabb mozgástérrel - mondta György Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását