2024. május 12. - Pongrác

Ellenzik a családtámogatási rendszer reformját

Civil szervezetek és az Országos Cigány Önkormányzat ellenzik a családtámogatási és segélyezési rendszer megreformálását - derült ki az MTI kérdésére adott válaszokból kedden.
2008. július 1. kedd 16:51 - Hírextra
Nagycsaládosok Országos Egyesülete nem látja világosan a kormányzat szándékát, hogy miként kívánják átalakítani és megreformálni a családtámogatási rendszert, ezért véleményt sem tudnak alkotni a javaslattervekről.

A szervezet elnöke az MTI megkeresésére annyit leszögezett: "nem akarnak családellenes törvényt". Szabó Endre azt mondta: "a gondolkodás fázisában" vannak, és addig nem kívánnak a sajtóban megjelentekre reagálni, amíg "nem látnak világosan". Hozzátette: ha van világos irányelv, akkor ők is megfogalmazzák véleményüket, de, mint mondta, addig, amíg a miniszterelnök és a szakminiszter is mást-mást mond, a kiszivárogatott részletekre nem kívánnak reagálni.

Mozsár István, a Létminimum Alatt Élők Társasága nevű szervezet elnökségi tagja, és a Rászorulók Országos Egyesületének elnöke, az MTI-nek úgy fogalmazott: "a közmunka az közmunka, a segély az segély, és ennek így kell maradnia". Véleménye szerint a családtámogatási rendszert nem elvonással kellene megreformálni, hanem többlet juttatással jobbá tenni.

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum vezetője az MTI-nek azt mondta: mivel a konkrét javaslattervezetet nem ismerik, a híradásokból szerzett információk alapján alakítják ki véleményüket, és e mellett saját elképzeléseiket is kidolgozzák.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) álláspontját ismertetve ifj. Bogdán János szóvivő úgy fogalmazott: Magyarországon mintegy 3 millió ember, a társadalom egyharmada szegény, illetve "a létezés határán él". Az OCÖ álláspontja szerint nem szabad sem a segéllyel, sem a munkával büntetni az embereket, e helyett piacképes, és méltó megélhetést biztosító jövedelemhez kell juttatni őket.

Széles körű társadalmi párbeszédet indítottak, amelynek végén őszig törvényjavaslatot készítenek, és azt átadják mind az öt parlamenti párt elnökének - tette hozzá.Valamennyi nyilatkozó egybehangzóan elutasította azt a javaslatot, hogy a harmadik gyermek után családi pótlék helyett adókedvezményt lehessen igénybe venni.

A kormány a szociális támogatások rendszerét az állástalanok segítése érdekében három javaslattal alakítaná át. A pénzügyi támogatások átalakításával arra ösztönözné az önkormányzatokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák; a fiatal munkanélküliek csak akkor kaphatnának segélyt, ha képzésen vesznek részt; a minimálbér és a segély legmagasabb összegét pedig távolítani kell egymástól, hogy az érintetteknek érdemesebb legyen inkább munkát találni a segély helyett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását