2024. április 19. - Emma

Szigetet a fa alá

A karácsonyi ünnepek előtti zűrzavaros és idegtépő időszak az élet részévé vált, az osztrákok zöme mégis inkább egy kis nyugalmat és csöndet szeretne: családjával vagy a barátokkal múlatni az időt, otthon főzni-sütni, barkácsolni.
2007. november 12. hétfő 11:49 - Hírextra

Az eBay online aukcióház megbízásából készült felmérés szerint a kívánságlista élén a meghitt séták állnak, lehetőleg behavazott, hófehérbe öltözött tájon. Persze az osztrákok is tisztában vannak azzal, hogy az ünnepekre való lázas készülődés feszültségével teli adventi időszak óhatatlanul nyüzsgéssel és lármával jár. Hatvankét százalékuk ráadásul szívesen keresi fel a karácsonyi vásárokat, mert szórakoztatónak találja a színes piaci forgatagot, jóllehet egyharmaduk elismeri, hogy a vásárlás során szerzett élményeit utóbb némileg elhomályosítja a lótás-futás közben elfogyasztott nem csekély mennyiségű adventi alkohol...

Leginkább a folytonos időszűkét és a kapkodást kísérő stresszt kifogásolják ezekben a hetekben, mind otthon, mind a munkahelyen. Csaknem hatvan százalékukat zavarja a bevásárlóközpontok és -utcák felfokozott ricsaja, és csaknem ugyanennyi azoknak az aránya, akiknek nem tetszik, hogy mesterséges eszközökkel akarnak karácsonyi hangulatot teremteni. Hasonlóan állnak hozzá a karácsonyi dalokhoz is. Az unalmi lista első helyét a "Last Christmas" foglalja el a Wham!-től, utána jön a "Rudolph the red-nosed Reindeer", majd a "Jingle Bells".

Zömük szerint sokkal kellemesebben és hasznosabban is el lehetne tölteni az időt, mint lökdösődő tömegben ajándékokra vadászni. A megkérdezettek fele annak örülne a legjobban, ha pénzt kapna karácsonyra (akkor nem kellene azzal bíbelődni, hogy az ünnep után mitől és hogyan szabaduljon meg). Harminckilenc százalékuk a saját készítésű ajándékot részesíti előnyben, de ugyanolyan népszerűek a vásárlási utalványok, a DVD-k, a CD-k, könyvek, utazási csekkek, koncertjegyek és ékszerek is.

A legszokatlanabb ajándékok lajstromát egy piercing, 26 darab bollywoodi (indiai) DVD, egy bungee jumping felszerelés, egy jegygyűrűvel nyomatékossá tett házassági ajánlat, erotikus vacsorameghívás, egy vitorlás hajó, házilag sütött mézeskalácsszív és egy barokk porcelánangyal vezeti.

És hogy melyek azok az ajándékok, amelyekről legszívesebben már előre lemondanának az osztrákok? Toronymagasan a nyakkendők állnak az élen, aztán a gimnasztikai videók és könyvek jönnek, majd az őzike motívumos zoknik, a pizsamák, a giccses lakberendezési tárgyak, a vastag nagymama-harisnyanadrágok (ráadásul hármas kiszerelésben) és a bonbonok. Az "önkéntelen elkövetők" többnyire az anyák, az élettársak és az anyósok.

Akik igazán el akarják kényeztetni a szeretteiket - és teljességgel nem számít, hogy milyen mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk -, nos, azoknak a "Luxury please" elnevezésű vásárt lesz érdemes felkeresniük, amelyet az idén november 23. és 25. között rendeznek meg a Hofburgban.

Beszerezhető lesz itt minden, ami szemnek-szájnak ingere, még ha árcédulák nem is virítanak majd a termékeken: 30 millió euróért egy egész csendes-óceáni sziget, lakosztály a Burj Dubai Tall Tower toronyházban (négyzetmétere 22 000 euróba kerül), hárommillióért egyiptomi villa, Maybach 62S típusú luxusautó 600 ezer euróért. Mint a szervező elmondta, Ginza Tanaka aranyszálból szőtt, fátyolszerű ruhakölteményét 800 ezer euróért árulják majd, de kapható lesz arany bikini is alig 370 ezerért. Természetesen gondoltak a gyerekekre is: egy színaranyból készült háromkerekű bicikliért potom tizennégy ezer eurót kell fizetniük a nagylelkű szülőknek. Amúgy megéri, mert gurul is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását