2024. április 25. - Márk

Engedély embrionális őssejtek kutatására

Engedélyt kapott a magzati, embrionális őssejtek kutatására a múlt héten nyílt kaposvári őssejt-kutató laboratórium. Ez azért ritka, mert az ilyen típusú őssejtek levétele etikailag vitatott, ugyanis alkalmasak a klónozásra.
2007. november 12. hétfő 19:41 - Hírextra
Őssejteket több módon lehet nyerni: a születés előtt embrióból, vagy magzatból, a születés után az újszülött köldökzsinórvéréből (kzsv) vagy csontvelőből. Eddig Magyarországon csak az utóbbi két módot alkalmazták.

Az embrionális eredetű őssejteket sokkal szélesebb körben lehetne felhasználni, azonban terápiás célra egyelőre még nem alkalmazzák, csak kutatásokhoz. Nemcsak azért, mert klónozásra is alkalmasak, hanem azért is, mert a jelenlegi vizsgálati eredmények szerint a beültetett embrionális őssejtek rákos folyamatokat indíthatnak el - mondta a Független Hírügynökségnek Balogh István, annak a Krio Sejt-, és Szövetbanknak a vezérigazgatója, amely Magyarországon először kapta meg az engedélyt köldökzsinórvér eredetű őssejtek tárolására.

A köldökzsinórvérből és a csontvelőből nyert őssejteket nem csak annál a betegnél lehet felhasználni, akitől származik, hanem idegenek szervezetébe is be lehet ültetni, amennyiben az egyének azonos szövetcsoportba tartoznak. Ennek a valószínűsége azonban csak 1 a 30 ezerhez. Igaz rokonok, például testvérek esetében akár 50 százalékos is lehet ez az arány - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: felnőtteknél leginkább a csontvelőből, gyermekeknél a köldökzsinórvérből nyert őssejtet lehet felhasználni. Utóbbi ugyanis egyelőre csak körülbelül 40 kiló alatti betegek gyógyítására alkalmas.

Magyarországon klinikai szinten már évek óta használják a csontvelő és a köldökzsinórvér eredetű őssejteket bizonyos daganatos és autoimmun betegségek kezelésére. Sőt, 2 éve az infarktuson átesett betegek utókezelésénél is kísérleti jelleggel alkalmazzák például a budapesti szív- és érrendszeri klinikán. A múlt héten nyílt kaposvári őssejt-kutató laboratórium társtulajdonosa, Seffer István korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta: várhatóan 2008-ban náluk lehet majd a magzati eredetű őssejteket terápiás célra használni.

Elképzelhető, hogy a közeljövőben még több betegséget lehet kezelni őssejttel. A nemzetközi kutatók például tavaly kiderítették, hogy a köldökzsinórvér eredetű őssejtek megfelelő környezetben vérereket képesek kialakítani, ami az érszűkületben szenvedőknek adhat reményt. A cukorbetegség gyógyítására is lehet, hogy alkalmasak lesznek az őssejtek. Japán kutatók állatkísérletei szerint ugyanis a kezelés hatására helyreáll az inzulintermelő képesség. Egyes európai országokban már ma is alkalmaznak őssejteket izomsorvadásos betegségek kezelésére. A tudományos eredmények azt mutatják, a jövőben várható, hogy különböző idegrendszeri betegségnél, porcsérüléseknél, porckopásoknál is alkalmazzák majd az őssejteket.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását