2024. április 30. - Katalin, Kitti

Áremelések a fővárosban

Jövőre 9,9 %-kal emelkedik Budapesten a csatornadíj, 13,7 %-kal a szemétdíj, a szennyvíz-szippantás 8,6 %-kal, a kéményseprés 4,4 %-kal, a kegyeleti szolgáltatások pedig átlagosan 0,66 %-kal kerülnek majd többe - ezeket a javaslatokat támogatta hétfői ülé
2007. november 12. hétfő 15:52 - Hírextra

A vízdíj emelését a jövő héten véglegesítik, várhatóan 8,8 % lesz. Nem tárgyalták viszont a BKV-tarifák emelését. Demszky Gábor főpolgármester már pénteken bejelentette, hogy a beérkezett BKV-javaslatokat nem tartja tárgyalásra alkalmasnak, főként a 17 és a 25 %-os emelést. A BKV átdolgozott javaslata várhatóan jövő hétfőn kerül kabinet elé.

A csatornadíj 9,9 %-os emelését a fejlesztési díjhányad szintentartásával indokolta a cég, amit a főpolgármesteri kabinet elfogadott - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója. A Vízművekkel még folynak a tárgyalások, az emelés várhatóan 8,8 %-os lesz, de erről jövő héten mondja ki a végső szót a kabinet.

Legnagyobb mértékben a szemétdíj drágul, 13,7 %-kal, ebből azonban 7,5 %-nyi emelés azért szükséges, mert változtak a jogszabályok. Az uniós gyakorlat szerint a hulladéklerakók rekultivációját is a "hulladék termelőinek", azaz a fogyasztóknak kell fizetni - közölte a kommunikációs igazgató. A szippantott szennyvíz elszállításának díja 8,6 %-kal nő, a kéményseprésért 4,4, a kegyeleti szolgáltatásokért pedig átlagosan 0,66 %-kal kell többet fizetni jövőre, mint idén. A távhő alapdíja nem emelkedik, a hődíj pedig attól függ, hogy milyen hideg tél lesz az idén. A közműdíjak emeléséről a végső döntést november végi ülésén hozza meg a Fővárosi Közgyűlés.

Nem tárgyalta a BKV-tarifák emelését hétfői ülésén a főpolgármesteri kabinet. Demszky Gábor főpolgármester már pénteken jelezte, hogy a Városházára aznap beérkezett javaslatokat nem tartja tárgyalásra alkalmasnak. A főpolgármester véleményével a kabinet is egyetértett. Az előzetes hírek szerint a BKV három változatban terjesztett be tarifaemelési javaslatot, de a középső és a legmagasabb arányú, 17-25 % közötti emelést a városvezetés nem tartja elfogadhatónak. A kabinet azt kéri, hogy a BKV az eljárási szabályok betartásával terjesszen be átdolgozott javaslatot.

Jövő évtől emeli a főváros a lakásrezsi támogatáshoz adott díjkompenzációt is. Eddig azok kaphattak támogatást, ahol az egy főre eső jövedelem 50 ezer forint alatt volt havonta. Jövő évtől ezt 60 ezer forint/fő jövedelemhatárig terjesztik ki, a gyermeküket egyedül nevelőknél pedig fejenként 65 ezer forint a határ. A távfűtési támogatás január és április között 4500 forint, májusban és decemberben 2500 forint, június és november között 800 forint lesz havonta. A csatornadíj-kompenzáció 650, a vízdíjnél a támogatás ugyancsak 650, a szemétdíjnál pedig 600 forint. A téli egyszeri kiegészítő támogatást a távfűtéses lakásoknál 16 ezer forintra emelik, a nem távfűtéseseknél pedig 12 ezerre.

A főváros számításai szerint egy átlagos kertes házban 2400 forinttal, 8,1 %-kal emelkednek jövőre a rezsiköltségek, de ebben benne van a gáz és elektromos energia többletköltsége is. Egy átlagos panellakásban havonta 1490 forinttal kell majd többet fizetni, ami 4,8 %-os többlet.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását