2024. április 29. - Péter

A Fidesz nem emelné a képviselők tiszteletdíját

A Fidesz sem a képviselői tiszteletdíjnak, sem a pártok állami támogatásának háromszorosra emelését nem támogatja - jelentette be Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója és Nyitrai Zsolt operatív igazgató hétfőn, a Fidesz elnökségi ülését köve
2007. november 12. hétfő 14:30 - Hírextra

Répássy Róbert szerint a képviselői tiszteletdíj háromszorosára emelése plusz 2,5 milliárd forintba kerülne az adófizetőknek, míg a pártok állami támogatásának növelése 5 milliárddal, választási évben pedig 7,5 milliárddal jelentene nagyobb kiadást.

A frakcióigazgató azt mondta, hogy a Fidesz híve az átlátható képviselői díjazás kialakításának, de nem járul hozzá olyan megoldáshoz, ami fizetésemeléssel jár, így elutasítja azt az MSZP-s javaslatot, amely háromszorosára emelné a képviselők tiszteletdíját.

A Fidesz elnöksége szerint az ellenzéki képviselők korrumpálását jelentené, ha a kormánypártokkal közösen megszavaznák a képviselői tiszteletdíjak emelését - tette hozzá a frakcióigazgató.

Mint mondta, úgy tudják, hogy az MSZP-nek van olyan alternatív javaslata a költségtérítés szabályainak megváltoztatásáról, amely nem jár a fizetések emelésével, ezért várják, hogy a szocialisták ezt az Országgyűlés elé terjesszék. Az MTI kérdésére hozzátette: minden olyan megoldást támogatnak, amely nem jár a képviselők tiszteletdíjának emelésével.

Nyitrai Zsolt elmondta: nem támogatják azt a kormánypárti javaslatot sem, amely háromszorosára emelné a pártok állami támogatását, a Fidesz ehelyett olyan javaslatokat terjeszt az Országgyűlés elé, amelyek csökkentik a kampányköltségeket.

Mint mondta, sürgősséggel nyújtják be az Országgyűlésnek hét pontból álló párt- és kampányfinanszírozási javaslatukat, amelyben azt kezdeményezik, hogy legyenek egységesek a különböző választásokra vonatkozó szabályok, szűnjön meg a politikai reklám, vagyis ne legyenek fizetett politikai hirdetések, alkossák meg a közvetlen politikai tájékoztatásról szóló törvényt, vezessék be a kampányszámla intézményét, töröljék el a kampánycsendet és tiltsák meg, hogy a kormány és a kormánytagok közpénzen kampányolhassanak.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz korábban a választási kiadások csökkentésére azt javasolta, hogy ésszerűsítsék a választási informatika kiadásait, és az informatika, illetve a nyomdai központ beszerzéseinek ellenőrzésére hozzanak létre országgyűlési eseti bizottságot, emellett azt is kezdeményezték, hogy töröljék el a borítékot a választásokon, és tegyék ingyenessé a közérdekű hirdetményeket, valamint hogy az Országos Választási Bizottság választott tagjai ne kapjanak tiszteletdíjat, csak a munkájukhoz kapcsolódó költségeket térítsék meg, hasonlóan a testület pártok által delegált tagjaihoz. Nyitrai Zsolt szerint ezeket a javaslatokat a kormánypártok nem támogatták.

A sajtótájékoztatón a két fideszes politikus mellett Gyurcsány Ferenc 2006-os választási kampányának óriásmolinójáról készült fotó volt látható, Nyitrai Zsolt magyarázata szerint azért, mert úgy tűnik Gyurcsány Ferencnek "bűvös" a hármas szám, hiszen háromszorosára akarja emelni a képviselők fizetését, és a pártok állami támogatását, míg az óriásplakáton csak a füle volt három emeletnyi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását