2024. április 23. - Béla

Drága a digitális átállás?

A magyarok csaknem fele hallott már arról, hogy hazánk hamarosan átáll a digitális műsorszórásra, ám a részletekről csak minden ötödik embernek van valamilyen konkrét fogalma.
2007. november 11. vasárnap 22:17 - Hírextra
A felnőtt lakosság majdnem fele hallott már arról, hogy a földfelszíni analóg műsorszórást viszonylag rövid időn belül Magyarországon is felváltja a digitális. A részletekről azonban csupán minden ötödik megkérdezettnek van valamilyen konkrét fogalma. A tájékozottabbak 12 százaléka tudta, hogy az átállás tervezett időpontja 2012. Az alternatívaként felmerült, 2010-es előrehozott dátumot a megkérdezettek 23 százaléka említette a Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet Infokomm Csoportjának kutatásában.

A 750 fős mintán végzett felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbbet a digitális jelátviteli módról tudtak azok, akik a témában valamivel jártasabbak a többieknél. A megkérdezettek ötöde azt is tudta, hogy a digitális technológia az analógnál jobb kép- és hangminőséget biztosít majd. Azzal viszont 10 százaléknál is kevesebben voltak tisztában, hogy a jelenleg forgalomban lévő televíziók átalakító nélkül nem működnek majd. Azt sem tudták, hogy az átállás után a digitális adásokkal több csatorna közül választhatunk. Szintén kevesen vélték úgy, hogy általánosan elérhetőek lesznek az olyan szolgáltatások, mint a digitális videotéka, a megállítható adás vagy a választható adáskezdés, amelyek most még csak szűk körben terjedtek el.

A megkérdezettek többsége azzal sem volt tisztában, hogyan befolyásolja majd az átállás a meglévő földi, kábel és műholdas csatornavételi módokat. Többen úgy gondolták, hogy a földi sugárzás megszűnik a jövőben, és sokan feltételezték, hogy műholdas technológia kíséri a változásokat.

A digitális átállás a megkérdezettek többsége szerint a lakosság számára a jelenleginél nagyobb kiadásokat jelent majd, ugyanakkor a megszokottnál több csatornaszámot társítanak a költségnövekedéshez.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását