2024. április 29. - Péter

Itt A kis Vuk

A korábbi tervekkel ellentétben csak jövő februárban kerül a magyar mozikba A kis Vuk. Erről Gát György, a 3D-s animáció producere beszélt a csütörtökön tartott stúdióbejáráson Budapesten az MTI-nek.
2007. november 22. csütörtök 18:45 - Hírextra
A kis Vukot forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyző Gát György elmondta: A kis Vukot 30 kópiával kezdik el forgalmazni és nemcsak a fiatalokat, hanem az idősebb korosztályt is meg szeretnék szólítani.

Megjegyezte: Dargay Attila 1980-as évek elején készített filmjével magasra tette a mércét, a Vuk a magyar filmtörténelem olyan darabja, aminek "megfelelni lehetetlen", ezért más úton kellett elindulniuk. Mint mondta, ez okozta azt is, hogy az eredetileg tervezetthez képest később készül csak el az alkotás.

Felidézte, hogy Jankovics Marcell négy évvel ezelőtt kereste meg Vuk történetének folytatásával. A film jogainak tulajdonosa a Pannónia Stúdió volt, de ők producer hiányában nem haladtak az animáció elkészítésével.

A 3D-s animációval készülő új rajzfilmről Gát György elmondta: a történet kezdetén Vuk és családja egy természetvédelmi területen élnek. Vadorzók törnek az erdőre, megölik kis Vuk édesanyját, míg apját, Vukot elkábítják és eladják egy vándorcirkusznak. Kis Vuk apja és a többi állat kiszabadítására indul a helyi vadőr kerekesszékes fia és nagyothalló kutyája segítségével.
Kis Vuknak Csőre Gábor, Vuknak Gálvölgyi János, a cirkuszigazgatónak Reviczky Gábor, feleségének Borbás Gabi, lányának pedig Gubás Gabi kölcsönzi a hangját. A helyi vadőrt Bodrogi Gyula, míg Kárkár varjút Gangsta Zolee szólaltatja meg - tette hozzá a rendező, akinek tájékoztatása szerint a 78-80 perces animáció költségvetése összesen másfél milliárd forint, s ennek 16 százalékát fedezték állami támogatásból.

Arra a felvetésre, hogy nem lát-e konkurenciát a rövidesen a mozikba kerülő Egon és Dönci című animációban és a Macskafogó második részében, azt válaszolta: nem tartja "szerencsétlenségnek".

"Nagy dolog", hogy három animáció szinte egyszerre kerül a mozikba. "Sok-sok évig nem készült egész estés film (...) ez jót tesz az egész animációs piacnak, ezek mindegyike szerintem nagyon jó kis film lesz" - fogalmazott Gát György.

Jövőbeni tervei között említette, hogy A kis Vuk folytatása mellett Eisenstein, A jégmezők lovagja című filmjéből szeretne 3D-s fantasy-animációt készíteni.

Ivitz Rudolf, A kis Vuk figuratervezője a távirati irodának az animáció elkészítésének állomásait ismertetve elmondta: előbb a hangot vették fel, ezután kezdték csak el a filmkészítést.

A forgatókönyvből kiválasztották azokat a szereplőket, akiket meg kell tervezni, majd minden figuráról írásban személyiségrajzot készítettek, a rendező és a forgatókönyvíró pedig pontos leírást adott a megtervezendő alakokról. Ezt követően készítették el a helyszínrajzokat, majd "megmodellezték, felöltöztették, megtextúrázták", "becsontozták" (azaz mozgatásra alkalmassá tették) a figurákat, az animatőrök pedig a rendező utasítása alapján "megmozgatták" őket - sorolta a lépéseket Ivitz Rudolf.

A kis Vuk jelenleg a legvégső stádiumban van: "kompozitálják", azaz a különböző rétegeket egymásra helyezik - fűzte hozzá a figuratervező.

Az alkotás forgalmazója, a Budapest Film áprilisban még úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy A kis Vukot szeptember 20-tól láthatják a nézők a mozikban. A bemutató időpontja - sajtóhírek szerint - később novemberre, majd decemberre változott.
(FOTÓ)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását