2024. május 2. - Zsigmond

Ibsen Ház Békéscsabán

Kulturális értelemben egy kis külügyminisztériumhoz hasonlította a békéscsabai Ibsen Házat Németh Zsolt külügyi államtitkár, aki csütörtökön Siri Ellen Sletner norvég nagykövet társaságában adta át az új megyei művészeti, oktatási és közművelődési központot.
2010. szeptember 23. csütörtök 22:41 - HírExtra
Mint az államtitkár fogalmazott, egy megye magyar és nemzetiségi kultúrájának közvetítése a világ irányába egy ilyen intézmény létrehozásával és működtetésével kulturális értelemben egy kis külügyminisztériumot jelent.

Hozzátette: Békés ön- és világképének eljuttatása a világba, az Magyarország ön- és világképének eljuttatását is jelenti, ha tetszik a magyar kulturális export része egy ilyen oktatási és kulturális intézmény. "Az új magyar külpolitikának egyik meghatározó jelszava lesz, hogy a külvilággal való kapcsolatunk ügye az egész ország, az egész nemzet ügye, s a most megnyíló Ibsen Házban alkotói lehetünk jelenünknek és jövőnknek" - szögezte le Németh Zsolt.

A Norvég Alap támogatásával elkészült intézmény átadási ünnepségén Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság budapesti nagykövete azt emelte ki, hogy hazája ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de határozattan Európa része, és részese az európai együttműködésnek. A Norvégia által létrehozott, és az újonnan csatlakozott uniós tagállamoknak megnyitott pénzügyi alapokról pedig az országok közötti szolidaritás mintáiként beszélt.

A nagykövet a támogatást jó eszköznek nevezte a Magyarország és Norvégia között már meglévő kapcsolatok továbbfejlesztésére, majd hozzátette: az alapok Magyarországi felhasználása során is elsőbbséget élvezett a kultúra támogatása.

"A kulturális örökséget a jövő nemzedék számára át kell adni, ugyanakkor ez az örökség része a mindennapjainknak és a múltunknak is. Ennek fontosságát nem lehet alábecsülni" - hangsúlyozta.

Az átadási ünnepséget követően, a délután folyamán a norvég nagykövet felavatja Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Ibsent ábrázoló bronz mellszobrát is.

Az Ibsen Házat a Norvég Alap majd 600 millió forintos támogatásának segítségével alakította ki a Békés Megyei Önkormányzat Békéscsaba belvárosában, egy 1874-ben épült, korában szakközépiskolaként is működött műemléki épületből.

Az új összművészeti központban helyet talált magának - mások mellett - a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, a Napsugár Bábszínház, itt működik a Harruckern János Közoktatási Intézményhez tartozó Fiatal Színházművészeti Tanoda is, sőt az épületben kialakítottak egy 120 férőhelyes stúdiószínházat is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását