2024. április 19. - Emma

Buharovék filmjei Párizsban

A magyar kísérleti rendezőpáros, Igor és Ivan Buharov filmjeiből rendezett retrospektív vetítéssorozatot a hét végén a francia Fiatal Mozi Kollektívája (CJC) nevű független filmes egyesület a Párizs belvárosában, a La Clef (A kulcs) moziban.
2007. november 11. vasárnap 17:44 - Hírextra

Péntek este francia rendezők magánéleti történeteket feldolgozó rövidfilmjei mellett a fiatal magyar alkotópáros rövidfilmjeiből láthatott válogatást az alternatív mozi közönsége, szombat este pedig a Buharov-fivérek eddigi három nagyjátékfilmje; A program (1997), A másik ember iránti féltés diadala (1999-2000) és a Lassú tükör (2007) egymás után - angol feliratozással - került bemutatásra. A maratoni moziest szüneteiben a párizsi nézőknek a magyar rendezők (eredeti nevükön Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) saját készítésű gulyáslevest szolgáltak fel, miközben válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

A francia Filmintézet (CNC) támogatását élvező CJC kísérleti filmek katalogizálásával, kiadásával és terjesztésével foglalkozik, s hetente egyszer rendez általa válogatott alkotók filmjeiből vetítéseket. A Buharov-fivéreket a görög filmes és fesztiválszervező Vasszily Bourikasz a kísérleti filmek athéni fesztiválját követően hívta meg a párizsi sorozatba, őt ugyanis a CJC kérte fel a novemberi program összeállítására.

A görög szervező az MTI-nek Párizsban elmondta: "A Buharov-testvérek olyan kortárs kísérleti alkotók, akik nemcsak a jövő moziját vetítik előre, hanem rávilágítanak a magyar mozi hagyományára is. Utolsó nagyjátékfilmjük nyomán a párizsi retrospektív sorozat a Lassú tükrök címet kapta éppen azért, mert a Buharovok nem direkt módon, hanem áttételesen használják azt a vizuális nyelvet, amely korábban létezett Magyarországon, s ma már sehol nem használják a világon, s ezzel tükröt mutatnak a múlt filmkészítésének. Azzal hogy Super 8-as nyersanyagra dolgoznak, majd azt felnagyítják 35 mm-re nagyon sajátos és eredeti módon készítik filmjeiket, ugyanakkor azok nem választhatóak el a nemzeti kontextustól és a magyar kultúrától, s ez az, ami érdekli a CJC-t" - hangsúlyozta Bourikasz.

Szerinte az egyszerre új és régi érzésének keveredése mellett az is nagyon fontos, hogy tisztességes, a filmkészítésről komolyan és jól gondolkodó alkotókról van szó, akik az évek során nagyon sokat fejlődtek, és soha nem akartak piaci terméket csinálni filmjeikből. Ritkaságszámba megy, hogy 13 éve dolgoznak együtt, s művészileg és kultúrpolitikailag is nagyon egyedi utat járnak.

Ulrich Gregor német filmtörténész, a 38. Magyar Filmszemle játékfilmes zsűrijének elnöke revelációnak tartja azt, amit a Buharovok csinálnak - emlékeztetett a görög filmes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását