2024. április 27. - Zita

Évezredes olajfestmények Afganisztánban

A világ legrégibb olajfestményei rejtőzködnek az afganisztáni Bamiján-völgy barlangjaiban, ahol egykor kivájták a tálibok által 2001 márciusában lerombolt óriási Buddha-szobrokat.
2008. május 11. vasárnap 19:30 - Hírextra
Egy európai, amerikai és japán kutatókból álló csapat elemezte a festményeket és felfedezték, hogy a képekhez szárító olajakat használtak. A művészettörténet eddig a 15. századi flamand festőknek, elsősorban a Van Eyck-fivéreknek tulajdonította ennek első alkalmazását.

A Bamiján-völgy 50 barlangja közül 12-ben találtak ilyen falfestményeket és ezek, mint ahogy a kutatók megállapították, az 5.-9. század között születtek. A rómaiak és az egyiptomiak is használtak ugyan szárító olajakat, de csak gyógyszerek és kozmetikumok készítésére.

A festmények egy istenséget ábrázolnak keresztbe vetett lábakkal, vörös öltözékben, pálmákkal és mitológiai lényekkel körülvéve. Készítőik, akik a kutatók szerint valószínűleg a Selyem útján közlekedő művészek voltak, feltételezhetően dió- és napraforgóolajat használtak szárítóként - írta az El País című spanyol napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását