2024. április 28. - Valéria

Nemzetközi Táncfilm Fesztivál

Új helyszínen, a budapesti Toldi moziban rendezik meg idén a Nemzetközi Táncfilm Fesztivált. A csütörtökön kezdődő, négynaposra bővült programsorozat a Budapesti Őszi Fesztivál kísérőrendezvényeként naponta két dokumentumfilmmel, összesen csaknem 50 rövid
2008. október 15. szerda 18:26 - Hírextra
Mint azt Pintér Gábor, a fesztivál kurátora az MTI-nek szerdán elmondta, nagyon sok érdekes kisfilm gyűlt össze, másrészt újdonságként sok dokumentumfilmet is vetítenek az idén, ezért nem lett volna elég három nap. "A Toldi mozi nyitottsága lehetővé tette azt is, hogy két teremben párhuzamosan menjenek a programok, így azokat a filmeket is le tudjuk vetíteni, amelyeket az utóbbi 3-4 évben csak gyűjtögettünk" - tette hozzá.

A fesztivál nyitónapján a Best of 2005-2007 című válogatás mutatja be az előző három év legérdekesebb nemzetközi rövidfilmjeit, majd este 8 órától magyar alkotásokat láthat a közönség. "A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) tavaly először írt ki pályázatot táncfilmekre, ezeknek az alkotásoknak tarjuk csütörtökön a bemutatóját" - fűzte hozzá Pintér Gábor, megjegyezve ugyanakkor, hogy olyan, idén készült magyar filmeket is levetítenek a fesztiválon, amelyek nem vettek részt az NKA pályázatán.

Régebbi alkotásokkal is találkozhat a közönség: "valóságos időutazásnak számít Az életbe táncoltatott lány, amely bizonyítja, hogy már 1964-ben készült nálunk nagy film" - emelte ki Banovich Tamás alkotását a kurátor. Pintér Gábor megemlítette Péterffy András és Diószegi László művét, a Brassói pályaudvart is, amely egyszerre értelmezhető szocio-táncfilmnek és néptáncos alkotásnak.

"Egy mozgássérült német koreográfusnőt meghívnak Sao Paulóba, hogy egy mozgássérült csapat számára készítsen koreográfiát, ennek a folyamatát meséli el a Making the difference" - ismertette szombat délutáni dokumentumfilmjük tartalmát a kurátor, majd hozzátette, a vetítés után egy beszélgetést szerveztek, amelyre egy mozgássérült tánccsoport vezetőjét is meghívták.

Pintér Gábor elmondása szerint izgalmas kitekintést nyújt majd a Pépinieres européennes pour jeunes artistes nemzetközi előadóművészeti csereprogram videoválogatása is az elmúlt három évből.

A vetítéseket minden nap beszélgetések, tánc-akciók, délelőtt elméleti előadások kísérik különböző témákban, így a filmeken kívül is sok program várja a fesztivál vendégeit - hívta fel a figyelmet Pintér Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását