2024. április 29. - Péter

Elhunyt a híres író

Elhunyt Norman Mailer Pulitzer-díjas amerikai író és rendező. 1923. január 31-én született a New Jersey állambeli Long Branch-ben és New York Brooklyn negyedében nőtt fel. Repülőgép-mérnöki diplomát szerzett a Harvard Egyetemen, majd 1944-ben bevonult, és
2007. november 10. szombat 18:29 - Hírextra

Leszerelése után a párizsi Sorbonne-on folytatta tanulmányait. 1948-ban jelent meg nagy sikert arató háborús műve, a Meztelenek és holtak, amely a világirodalom egyik legjobb háborús regénye. További regényei, a Barbár part (1951) és A vadaskert (1955) azonban vegyes, de inkább negatív kritikai visszhangot kaptak.

Nagy feltűnést keltett, s azonnal elnyerte az ifjabb, új életstílust és művészeti irányzatokat kedvelő nemzedék tetszését az 1959-es Magamat hirdetem című műve, amelyben leplezetlen önfeltárással rögzített befejezetlen történeteket, regényrészleteket, kidolgozatlan ötleteket és más feljegyzéseket. Későbbi művei sem kaptak kedvező kritikákat, de széles olvasótábor érdeklődését vívták ki.

Az 1965-ös Egy amerikai álom egy feleséggyilkosról szól - nem mellékesen Mailer is leszúrta egy részeg partin a második feleségét, Adele Moralest, aki azonban csak megsebesült, s így az író nem került börtönbe. Válásuk után egy angol arisztokrata hölgyet, Lady J. Campbellt vett el, majd tőle is elválva, egy színésznővel, B. Bentley-vel kötött házasságot. Magánéletének fordulatai éppúgy az érdeklődés középpontjában álltak, mint politikai tevékenysége.

1969-ben jelöltette magát New York polgármesteri tisztségére, a 60-as évek második felében részt vett a vietnami háború elleni tüntetéseken, egy felvonuláson a Pentagon előtt le is tartóztatták. Politikai nézeteit a Miért vagyunk Vietnamban? című riport tanulmányában összegezte, ebben egy alaszkai vadászkalandot állít párhuzamba a távol-keleti háborúval.

Mailer, mint regényíró ellentmondásos, egoista és provokatív jelenség volt, aki nemcsak a kritikusokat, de olvasóit is gyakran feldühítette, de tényfeltáró újságíróként egyértelmű elismerést szerzett. Az éjszaka hadai (1968), mely a Pentagon előtti tüntetést idézi fel, Nemzeti Könyv- valamint Pulitzer-díjat kapott. (1980-ban ismét elnyerte ezt a kitüntetést.) Hasonló sikerrel írt a két nagy párt elnökjelölő konvencióiról a Chicago ostromában, s a holdutazásról a Tűz a Holdon című könyvében.
Emlékezetes művei az Elnöki iratok, a Kannibálok és keresztények című esszékötetek, az Oswald meséi, mely a Kennedy-gyilkosságot dolgozta fel, A hóhér dala (1979), mely egy elítélt sorozatgyilkos regénye, Marilyn címmel pedig 1973-ban megírta Marilyn Monroe életrajzát, nem kevés politikai invencióval.

Összesen 40 könyvet, köztük 11 regényt írt, továbbá színdarabokat, forgatókönyveket és verseket is. Több filmet rendezett, amelyekben néha a főszerepet is ő alakította. A Village Voice című New York-i magazin egyik alapítója. Több műve is megjelent magyarul, legutóbb 2007-ben az amerikai világpremierrel egy időben adták ki a Várkastély a vadonban című regényét, amely Adolf Hitler náci diktátor gyermekkoráról szól.

Regényei érzékletesen mutatják be a háború utáni Amerika társadalmát, hatalmi struktúráját. Eszmevilágában kezdetben az egzisztencializmus, majd a beat, a hippi mozgalom, az újbaloldal ideológiájának hatása érződik. Mailer többször is összeütközésbe került a feministákkal, a háború híveivel és másokkal, aktuális eseményekhez fűzött ellentmondásos kommentárjaival sokszor nagy vihart kavart.

Számára az írás harcot jelentett az emberi értékek megmentéséért, a társadalmi tekintélyek ellen, éles nonkonformizmus, állandó ellentmondási kényszer vezette tollát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását