2024. április 30. - Katalin, Kitti

Doktor House eredete

A Doktor House című sikersorozat telis-tele van az alkotók által elrejtett világirodalmi utalásokkal. Ha tudni akarja mi a közös Sherlock Holmes-ban és a mogorva doktorban, kattintson! Bemutatjuk a párhuzamokat.
2010. május 1. szombat 16:16 - Gyülvészi András
House és Holmes

A sorozat fő alkotója David Shore nem csinál titkot abból, hogy Sherlock Holmes figurájából igen sokat merített. Az alapvető párhozamok, mint a kiváló megfigyelőképesség, logikus gondolkodás vagy a zeneszeretet mellett apró utalásokat rejtett el az írógárda a sorozatban. Például House is 221B házszám alatt lakik, akárcsak Holmes a Baker streeten. Ráadásul az ötödik évad karácsonyi epizódjában felbukkan Irene Adler neve, aki szintén szereplője volt a Holmes-történeteknek.

A párhuzamkeresés termékeny táptalaja a sorozat neveinek vizsgálata. A Holmes név hangzásában nagyon hasonlít a „homes” kifejezésre, ami tekinthető egy többes számú szónak a House-ra. Sőt, Watson doktornak, Sherlock társának és Wilson doktornak, House egyetlen barátjának is w-vel kezdődik a neve. Nahát!

Érdekesség még, hogy Sherlock Holmes karakterét Arthur Conan Doyle bevallása szerint az orvos Dr. Joseph Bell ihlette. Vagyis már a 19. század végén is felfedeztetett, hogy az orvoslás és a nyomozás valójában rokontevékenységek. Nyomok, tünetek, elemzés. Ráadásul House erre sikeresen rá is játszik, hiszen magánnyomozóként tetszelegnek a sorozatban az orvosok. Titkokat derítenek föl, betörnek a páciensek otthonába, és még sorolhatnánk.



House gyógyszerfüggőségének forrása is fellelhető Sherlock Holmes-nál, ugyanis a detektív erős dohányos és alkalmi kokainfogyasztó volt. Ugyancsak hasonlóság, hogy egyikük sem foglalkozik olyan üggyel, ami nem ígérkezik izgalmasnak.

Doktor Faustus

Thomas Mann regénye egyáltalán nem könnyed délutáni olvasmány, és ennek megfelelően közel sem olyan ismert mű, mint bármelyik Holmes-regény. A történet egy zeneszerzőről, Adrian Leverkühnről szól, amit az ő örök humanista barátja, Serenus Zeitblom narrációjában olvashatunk. Hasonló szerepben tűnik föl, mint Wilson House mellett. A történet szerint a zeneszerző egyezséget köt az ördöggel, hogy 24 évig nagyszerű műveket komponálhasson. Az egyezség értelmében az idő lejártával Leverkühn az ördögnek adja lelkét. Ennek művégi megnyilvánulása, hogy megőrül.

Találó szimbólum
„A Doktor House újraértelmezte a kórházsorozatok műfaját. Nincsenek többé idealizált orvosok, akik mindenre tudják a választ, vagy kórház, ahol kerekes hordággyal rohangálnak a folyosón. A Doktor House az orvosi lét módszertani és intellektuális követelményeire koncentrál. Az újfajta gyógymódok trial and error típusú alkalmazása a megszokott klasszikus procedúrán túlra viszi a sorozatot, melynek magjában a brilliáns, de nem hiba nélkül való orvos osztogatja a recepteket – a modern orvostudomány találó szimbólumaként. ” – Az Amerikai Filmintézet bírái a sorozatról a 2005-ös díjátadás kapcsán
(Wikipédia)


Leverkühn nem szerethet meg senkit, mert azt azonnal elveszíti, és folyamatosan migrénrohamok törnek rá. Vagyis ugyanolyan félrevonult, mint House, és ugyanúgy krónikus fájdalomtól szenvednek.

Egy másik kapcsolódási pont lehet a két figura között, hogy fontos szerepet játszik életükben a prostitúció. House nyíltan viszi az örömlányokat a korházba, és őszintén vállalja, hogy alkalmanként igénybe veszi szolgáltatásaikat, sőt egy epizódban fel is merül, esetleg szifilisze van.

A Dr. Faustus egyik lehetséges értelmezése szerint az ördöghöz való közeledés egy véletlenül megismert prostituálttól elkapott szifilisznek köszönhető, amit csak részben sikerül kezelni, mert a Adrian Leverkühn orvosai vagy eltűnnek, vagy meghalnak.


A megszülető karakter

Ebből mindössze annyi derülhet ki, hogy David Shore, a sorozat vezető írója rajongott a Sherlock Holmes-történetekért és megérintette Doktor Faustus története. A sorozat eredetisége és vitathatatlan sikere nagyban köszönhető House karakterének, aminek megformálásához biztos kézzel merítettek a világirodalomból, majd a kiválóan alakító Hugh Laurie zseniálisan keltette életre. Van amikor a lopás nem bűn, már ha ez lopásnak tekinthető.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását