2024. április 27. - Zita

Sikeres a partnerség

Sikeres a Regionális Partnerség, az érintett országoknak tovább kell mélyíteniük az együttműködést és bizonyos kérdéseket közösen kell képviselniük az Európai Unióban - derült ki a házelnökök közösen tartott sajtótájékoztatóján, a Regionális Partnerség Pa
2007. november 10. szombat 18:23 - Hírextra

A zárónapon tartott sajtótájékoztatón Szili Katalin, a rendezvény házigazdája hangsúlyozta: a parlamenti elnökök üdvözölték a schengeni csatlakozásról szóló döntést, mert ez a hatályba lépés után Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban Szlovéniában és Magyarországon jóval többet jelent, mint az unión belüli utazás megkönnyítését.

Schengen az európai politikai közösség tagjai közti bizalomról is szól, a rendszerhez csatlakozó országok polgárai igazából most érzik meg, milyen európai polgárnak lenni - fogalmazott a magyar házelnök.

Szili Katalin beszámolt arról: a konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy a hat ország nemzeti parlamentje jövőre elfogadja az unió reformszerződését elősegítve, hogy az az európai parlamenti választások előtt hatályba léphessen. Mint mondta, minden résztvevő szükségesnek tartja, hogy a polgárok a lehető legszélesebb körben megismerhessék a reformszerződés tartalmát, és megértsék, e nélkül Európa nem lehet erős és befolyásos.

A magyar házelnök tájékoztatása szerint a Regionális Partnerség országai a jövőben szeretnék összehangoltan és közösen megjeleníteni érdekeiket az Európai Unióban. A lehetséges területek között említette az idegenforgalmat, az oktatást, és a környezetvédelmet.

A konferencián a házelnökök közös nyilatkozatot is elfogadtak a megtárgyalt témákról.

A Regionális Partnerség tagja Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Ausztria és Szlovénia. A lengyel házelnököt belpolitikai elfoglaltsága miatt az ország nagykövete képviselte a konferencián.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását