2024. május 2. - Zsigmond

Ezüst emlékérme a Nagytemplomról

Ezüst emlékérmét bocsátott ki a debreceni Református Nagytemplomról a Magyar Nemzeti Bank.Törvényes fizetőeszközünk egy különlegesen szép darabját indítjuk útnak a mai napon - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken Debrecenben.
2007. november 9. péntek 15:13 - Hírextra

Az MNB alelnöke emlékeztetett arra: az egyházi építészet remekei sorozat első példányát 2006-ban ez esztergomi bazilika felszentelésének 150. évfordulója alkalmából adták ki, s e sorozat második érmeként jelent meg a nagytemplomot ábrázoló.

Király Júlia utalt arra, hogy az MNB a forint, a stabilitás őre, mint mondta: a stabilitás olyan érték, amit kötelességünk megőrizni. Az alelnök szerint ugyanezt a szellemiséget tükrözi a biztonságot, az erőt sugalló kéttornyú debreceni nagytemplom is.

Az ötezer forint névértékű ezüst emlékérmét Sz. Egyed Emma szobrászművész tervezte. A törvényes fizetőeszköznek számító érme előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2007-es kibocsátási évszám) mellett fő motívumként a templombelső látható az orgonával, a szószékkel, és az Úr asztalával.

Az érme hátoldalán a középmezőben a debreceni Református Nagytemplom homlokzata, valamint a tervező mesterjegye szerepel.

Az érmekibocsátás kapcsán Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt, hogy a debreceni reformátussághoz, puritán szellemhez bizonyos tartózkodás illik, de vannak olyan pillanatok, "amikor meg kell mutatni kincseinket".

Bölcskei Gusztáv szerint ilyen a debreceni Református Nagytemplom is. A püspök bejelentette: az emlékérme kibocsátásával egy időben jelent meg Szabadi Istvánnak, a Református Kollégium levéltára igazgatójának "A reformált vallás gyámola és oszlopa" című, a debreceni református egyházközséget, és benne a nagytemplom történetét bemutató könyve.

A debreceni sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Magyar Nemzeti Bank idei érmekibocsátási programjában november közepén jelentetnek meg Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójára szintén 5000 forint névértékű ezüst érmét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását