2024. május 8. - Mihály

Magyar hallgatók a szakképzési világversenyen

Idén először magyar fiatalok is részt vesznek a WorldSkills elnevezésű szakképzési világversenyen, amelyet Japánban, Shizuoka városban rendeznek meg november 14. és 21. között - jelentette be pénteken Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium s
2007. november 9. péntek 15:17 - Hírextra

A WorldSkills-t 1953-ban öt ország - Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Marokkó és Svájc - alapított. Jelenleg 47 tag-, illetve tagjelölt országa van. Magyarország az Országos Szakképzési Tanács és az oktatási miniszter döntése alapján tavaly vált tagjává.

A nemzetközi nonprofit szervezet minden páratlan évben rendez versenyt a tagállamoknak. Két éve Helsinkiben tartották. A szakmai olimpiának is tekinthető megmérettetésen 40 különböző szakterületeken mérik össze tudásukat a versenyzők, ezek között megtalálható a fodrász, a karosszérialakatos vagy a kertépítő.

Magyarországról Kiss Gergely, Bolla Dániel, Jánosi András a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és Dózsa Gábor a Budapesti Műszaki Főiskola hallgatója vesz részt a versenyen, három szakágban: mechatronika, hálózatszerelés és villanyszerelés. A feladatok között gyártóberendezések tervezése, szerelése, programozása, hibakeresése, karbantartása szerepel, amelyből látszik, hogy igen magas szintű ipari elméleti és gyakorlati tudást igényel a verseny.

A szakképzés olimpiájának is nevezik a világversenyt, amely kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a szakképzésben résztvevő tanulók összemérjék tudásukat - tett hozzá Székely Judit.

A válogató versenyt tavaly ősszel Gödöllőn rendezték meg a Szent István Egyetemen. A legjobban szereplő fiatalok további képzését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és három magyar cég támogatta. A hallgatók a gyakorlati tudnivalók elsajátítása mellett angol nyelvi képzést is kaptak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását