2024. április 24. - György

Biztos jövő

Az Országgyűlés 2007. november 26-án, hétfőn várhatóan 17:20 körül dönt az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény módosításáról szóló T/4055. számú törvényjavaslatról, tehát a jövő nemzedékek ombudsmanja életre hívásáró
2007. november 24. szombat 07:43 - Hírextra
A Védegylet által hét éve szorgalmazott lépés egy olyan intézmény felállítását jelentené, amely a jövő generációk érdekeinek képviseletével fontos lépéseket tehet a fenntartható társadalom kialakításának érdekében.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szóló törvényjavaslat egy 2007 eleje óta tartó tárgyalássorozat eredményeként jutott el oda, hogy az országgyűlési képviselők szavazhassanak róla.

Korábban a tervezet - egyéni képviselői indítványként - kétszer is az Országgyűlés elé került. Emlékezetes, hogy 2005-2006 fordulóján a javaslat egyszer már túljutott a bizottsági vitákon is, és csupán a parlamenti ciklus lezárulta gátolta meg, hogy plenáris vitára kerüljön. Mégis úgy véljük, ezúttal valóban az intézmény megszületésének küszöbén állunk.

Korábban nem tapasztalt ötpárti politikai akarat alakult ki a poszt létrehozására. Az elmúlt hónapok tárgyalásai során a szöveg részleteiben, a hatáskörökben és jogosítványokban is sikerült egyetértésre jutnunk a pártokkal. Érdemi kérdésben az egyeztetések során nem engedtünk, a konszenzusos javaslat mindazokat az elemeket tartalmazza, amelyeket elengedhetetlennek tartottunk ahhoz, hogy az országgyűlési biztos hatékonyan el tudja látni feladatait.

A pártok részéről az indítványt Navracsics Tibor (Fidesz), Tóbiás József (MSZP), Katona Kálmán (MDF), Bőhm András (SZDSZ) és Nagy Andor (KDNP) jegyzik. Az aláíráson jelen volt Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Pettkó András, az MDF szakpolitikusa, valamint Szili Katalin házelnök, akinek az aláírást követően Katona Kálmán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke benyújtotta a törvényjavaslatot
Forrás: MTI-OS/Védegylet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását