2024. április 19. - Emma

Solyóm követőkre talált

A fenntartható fejlődés és a kutatás-fejlesztés fontosságát hangsúlyozta az ellenőrizetlen gazdasági növekedéssel szemben a görög, a horvát és az osztrák államfő a Tudomány Világfórumának (World Science Forum - WSF) csütörtöki nyitónapján Budapesten.
2007. november 8. csütörtök 13:54 - Hírextra
Karolosz Papuliasz görög államfő azt hangsúlyozta, hogy az ellenőrizetlen gazdasági növekedésre és a profitra hivatkozva pusztítja az emberiség a környezetet, holott az emiatt történő tragédia nem válogat majd a bűnösök és ártatlanok között.

"Hiába a gazdasági növekedés és a profit, ha megfulladunk a szén-dioxidban" - mondta Karolosz Papuliasz, hozzátéve, hogy valaminek történnie kell.
A görög államfő megállapodások aláírását ösztönözte egyebek mellett a globális felmelegedésben az autóknál is nagyobb szerepet játszó őserdő-pusztítással kapcsolatban.
A Görögországban idén nyáron történt tragikus tűzvészről szólva leszögezte: a problémák immár nem helyi jelenségek. "Mindenkinek meg kell értenie, hogy senki nem lehet egyénileg boldog, ha ugyanakkor máshol katasztrófa történik" - hangoztatta.

Kitért arra, hogy az emberiséget az erőforrásokért folyó háború fenyegeti, mivel barbár módon pusztítja azokat. A jövő generációja azt örökli, amit mi ráhagyunk, de az utódokon kívül a történelem és Föld iránt is felelősséggel tartozik a jelen nemzedéke - vélekedett Karolosz Papuliasz. Ikarosz történetére utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a mind magasabbra szárnyalás közepette az emberiség már elérte a Napot.

"Már csak arra figyeljünk, mit menthetünk meg" - zárta beszédét a görög köztársasági elnök.
Stjepan Mesic horvát államfő arról beszélt, hogy a technológiai lehetőségek már léteznek, ennek ellenére a világ egyre kevésbé harmonikus környezeti, szociális, és gazdasági szempontból. Szerinte a jelen generációknak nincs joguk a Föld természeti erőforrásait olyan mértékben kihasználni, hogy a következő nemzedékek lehetőségeit szűkítsék.

A horvát államfő arra figyelmeztetett, hogy a társadalom egyre növekvő fogyasztása visszafordíthatatlan következményekkel fenyeget a jövő számára. A környezet pusztulásán kívül a természeti erőforrások egyre igazságtalanabb elosztását és a szegénység növekedését említette a legfőbb globális kihívások között.

Stjepan Mesic a fenntarthatóság megteremtéséhez a legerősebb fegyvernek az oktatást tartja. A hatékony neveléshez azonban pénz kell, ennek felismerése pedig állami felelősség - emelte ki a horvát államfő.

Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök beszédében szintén azt hangsúlyozta, hogy a tudásnak és az oktatásnak mindenki számára elérhetőnek kell lennie. A szomszédos ország államfője arra figyelmeztetett, hogy a világon a fegyverkezésre költött források évről évre egyre nagyobbak, csaknem egymilliárd dollárt tesznek ki, míg a kutatás-fejlesztésre ennél sokkal kevesebbet fordítanak.

Heinz Fischer ezért a jövőbe és a tudásba való befektetés fontosságát hangsúlyozta a háborúba való "befektetéssel" szemben. Az osztrák államfő az ókortól a felvilágosodás gondolkodóin át Max Weberig idézte fel, hogyan változott a tudományról és a fejlődésről alkotott felfogás, és azt mondta, hibásnak bizonyult az a szemlélet, amely szerint a fejlődés önmagában képes megteremteni egy magasabb erkölcsi színvonalat az emberiségnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását