2024. május 3. - Tímea, Irma

Kocsmák és szőrtelenítés a katonai bázison

Boltok, éttermek, kávézók és szépségszalon is működik a kabuli reptéren kialakított katonai bázison, a terület egyfajta különvárosként funkcionál az afgán fővároson belül. A kabuli nemzetközi repülőtér területén a NATO és a koalíciós ISAF-erők állomásozna
2007. november 8. csütörtök 12:50 - Hírextra
A kabuli nemzetközi repülőtér területén a NATO és a koalíciós ISAF-erők állomásoznak. Több ezer katona éli itt mindennapi életét, a külvilágtól szinte teljesen elzárva.

A tábor felszereltsége, az áruk és szolgáltatások ahhoz igazodnak, hogy - a szabályok szerint - a katonák legfeljebb járőrözni mehetnek ki a kerítésen kívül.

A katonák szállásául lakókonténerekből összeállított épületek szolgálnak. A kétszintes építményekben átlagosan több mint ötven konténert állítottak be. A szobákban legalább kettő, legfeljebb négy ágy van. A vizesblokkok külön konténerekben vannak, külön a férfiaknak és a nőknek.

Nemcsak katonák szolgálnak a táborban, sokan civilként dolgoznak a bázison, utóbbiak egy része helyi munkaerő, mások a koalíciós országokból érkeztek.

A több ezer ember kiszolgálására számos étterem, kávézó és kocsma, valamint boltok épültek.
A bentlakók választhatnak egyebek mellett a thai, az olasz és a francia konyha között, magyar étterem azonban eddig még nem nyílt a táborban. Kávézókból kisebb a kínálat, bárokból azonban szélesebb a választék. A kocsmákat általában egy-egy nemzet üzemelteti.

Az éttermi árak valamivel alacsonyabbak a budapestieknél, például az olasz étteremben már öt euróért meg lehet vacsorázni, amiben az üdítő és a főétel is benne van, a bort azonban ez az ár nem tartalmazza. Az italárak szintén valamivel a budapesti átlagos árak alatt vannak: a sör körülbelül 250-300 forintnak megfelelő euróba, vagy dollárba kerül, míg a dobozos üdítőket fél euróért kínálják. Az italok többségét Európából, vagy az amerikai kontinensről importálják.
Az italfogyasztás csak este hét után engedélyezett, az utolsó kör pedig fél tizenegykor van. A szabály szerint minden katona csak két sört ihat, ennek megfelelően az asztalokon mindig csak fejenként ennyi italt lehet látni.

A boltok polcairól is európai és amerikai áruk köszönnek vissza, a ropogtatnivalók többsége az Egyesült Államokból, a csokoládék Svájcból érkeznek. Az üzletek élelmiszerválasztéka viszonylag szűk mezsgyén mozog: nassolnivalók, üdítők és tisztálkodási szerek a meghatározóak. Vannak külön katonai üzletek, amelyekben különböző felszereléseket, késeket, bakancsokat, katonai ruhákat lehet kapni. De találni elektronikai eszközöket, egyebek mellett nagyképernyős televíziókat árusító boltokat is. A külön népművészeti részen szőnyegeket és régi szovjet katonai eszközöket is meg lehet venni.

Számos fodrászat és egy szépségszalon is várja a tábor lakóit. A férfi hajvágás ezer forintnak megfelelő euróba, vagy dollárba kerül. Szőrtelenítést 10-15 euróért vállalnak, férfiaknak és nőknek egyaránt a kirgiz alkalmazottakkal dolgozó szalonban. A bikinivonal epilálását azonban csak nők esetében vállalják. A szépségszalon egyik legnépszerűbb szolgáltatása, az egyórás masszás mintegy húsz euróba kerül.

A táborban sétálva szinte valamennyi európai nemzet képviselőivel találkozni és természetesen sok az amerikai katona is.

A repülőtéri bázis mellett számos támaszpont van a fővárosban és azon kívül is. A főparancsnokság a város központjában működik, de külön táboruk van az amerikaiaknak és a törököknek is Kabulban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását