2024. május 6. - Ivett, Frida

Lepipálták Pisát

A kelet-frízföldi Suurhusen lepipálta az itáliai Pisát toronyferdeségből, immár a kis német falu a kategória Guinness-rekordere, és csütörtökön meg is kapja a csúcs elismeréséről az igazolást.
2007. november 7. szerda 16:59 - Hírextra
Az alsó-szászországi templomtorony elhajlása 5,07 fok, míg a pisai torony dőlésszöge csak 3,97 fok. Magassága ugyanakkor fele se a pisaiénak, díszítettsége pedig messze elmarad olasz "sztárkollégájától".

Suurhusen temploma a XIII. században épült, a 25,7 méter magas tornyot 1450-ben építették hozzá. Megdőlését az idézte elő, hogy az alapozáshoz vastag tölgyfatörzseket használtak és amikor a 19. században kiszáradt a környező talaj, megsüllyedt a talajvíz szintje és a fatörzsek elkorhadtak. Az 1970-es évek derekán beomlás veszélye miatt bezárták és sorsára hagyták a templomot, új hitközpont létesítését tervezték, de tíz évvel később letettek az elképzelésről.

Feltárták a templom alapzatát, majd betonnal és acéllal töltötték fel. Ma már minden ünnepen tartanak benne istentiszteletet, keresztelnek, esketnek és temetnek is, és kíváncsiskodók tízezrei keresik fel. A Guinness-rekord hírére feltehetően még látogatottabb lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását