2024. április 29. - Péter

Fotókiállítás Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön láthatják mostantól egy hónapon át az érdeklődők a Magyar Távirati Iroda Zrt. (MTI) fotóarchívumának félévszázados "terméséből" összeállított vándorkiállítást, amelyet szerdán Vince Mátyás, a nemzeti hírügynökség elnöke nyitott meg a sz
2007. november 7. szerda 19:50 - Hírextra
Az MTI FOTÓ - 50 ÉV KÉPEI, Híres képek, képes hírek című tárlatnak a Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtára ad otthont december 7-ig. A vándorkiállítás az elmúlt hónapokban megjárta Magyarország több nagyvárosát, láthatták Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Esztergomban, Győrött és Pécsett, mostantól Sepsiszentgyörgyön, januárban pedig Kolozsváron várja a látogatókat. A mostani tárlat közel háromszáz képet tartalmaz, a rendezők erdélyi fotóanyaggal egészítették ki.

A megnyitón Hadnagy Miklós, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának - a kiállítás társszervezőjének - igazgatója köszöntötte az MTI elnökét. Vince Mátyás megnyitó beszédében felidézte az MTI fotós tevékenységének félévszázados történetét. Az egykori Magyar Fotó Állami Vállalat elnevezésű céget 1956-ban olvasztották az MTI-be, létrehozva ezzel az MTI Fotót, a magyar sajtófotózás egyik fellegvárát. A szakma leghíresebb, Európa-szerte ismert képviselői dolgoztak itt, köztük Vadas Ernő, Seidner Zoltán, Hollenzer Béla, Kozacsek Elek, Langer Klára, Botta Ferenc, Járai Rudolf, Sziklai Dezső, Pap Jenő, Fényes Tamás, Fehérváry Ferenc, Keleti Éva, Molnár Edit, Horling Róbert, Lajos György, Pálfai Gábor, Friedmann Endre.
Az évtizedek során az MTI-ben dolgozó fotográfusok munkájukkal nemcsak a távirati iroda archívumát építették, hanem maradandó értéket hoztak létre az utókor számára, ennek bizonysága éppen ez a kiállítás.

Az MTI fotóarchívuma a legnagyobbak közé tartozik Európában. A kulturális kormányzat 1993-ban védett, muzeális gyűjteménnyé nyilvánította a csaknem 13 millió eredeti fotónegatívot és közel 5 millió mintaképet őrző páratlan fotómúzeumot. 2002-ben megkezdődött egy retrospektív feltárás is, amelynek során digitalizálják az alkotásokat. 2001 januárja óta az új felvételek automatikusan bekerülnek az MTI digitális képgyűjteményébe, az MTI Fotóbankba. Az interneten keresztül is elérhető Fotóbank (http://fotobank.mti.hu) jelenleg már közel 1 millió digitális sajtófotót tartalmaz és kínál felhasználásra.

Tavaly a szerkesztőség 127 493 képpel gyarapította az MTI képarchívumát. E gazdag fényképanyag a hírügynökség tizenhárom fotóriporterének, hat képszerkesztőjének és a külsős - köztük erdélyi - fotósoknak köszönhető.

A tavalyi Év Sajtófotója pályázaton a hírügynökség 7 fotósa 11 díjat kapott, Szigetváry Zsolt pedig a World Press Photo első díját nyerte el hírfotó kategóriában. Az MTI feltáró és értékmentő munkájának hírnökeként útjára indította a Kor-képek című fotóalbum-sorozatot, amelyet zömmel eddig ismeretlen MTI-fotódokumentumokból állítanak össze a szerkesztők.

2004-ben Kor-képek 1945-1947, a következő évben Kor-képek 1938-1945, valamint 2006-ban Kor-képek 1956 címmel jelentette meg az MTI a sorozat első három kötetét. A negyedik kötet - Kor-képek 1948-1955 címmel - még az idén napvilágot lát. Az MTI áprilisban Vince Mátyás elnök szerkesztésében FOTÓS SZEM címmel negyedéves magazint indított, amely az előző három hónap legjobb hazai és külföldi sajtófotóiból válogat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását