2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mindenkinek van egy álma – videóval

Az álmodozás legalább annyira általánosan jellemző az emberiségre, mint a vegetatív folyamataink. Természetesen mindenki a maga módján űzi: vannak kifejezetten földhözragadt álmok is. A mai napon egy Nobel-díjas álomra emlékezünk.
2008. október 14. kedd 15:10 - paulson
Részletek a beszédből
Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: „Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.”

Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni...

Van egy álmom. Van egy álmom: egy napon minden völgy fölemelkedik, minden hegy és halom lesüllyed, az egyenetlen egyenessé lesz és a dombvidék síksággá! Mert megjelenik az Úr dicsősége, látni fogja minden ember. Ez a mi reménységünk. Ezzel a hittel térek vissza Délre.
1964. október 14-én Martin Luther King, "egy" amerikai baptista tiszteletes elnyerte a Nobel-békedíjat. Ő kapta meg legfiatalabbként ezt az elismerést tevékenységéért, hiszen ekkor még csak 35 éves volt. Mindenesetre a döntés nem volt véletlen: keveseknek kell bemutatni a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetéséért küzdő úriembert.

Egyik legismertebb és legemlékezetesebb beszédét 1963. augusztusában, a Washingtoni Menetelés során tartotta. A kiváló szónoklat kezdődött ezzel a mondattal: „Van egy álmom…”

Martin Luther King 1968-ban merénylet áldozata lett. Halálhíre országszerte zavargásokat okozott. Gyilkosát 99 év börtönbüntetéssel sújtották. Sokan hitték (és hiszik valószínűleg ma is), hogy összeesküvés áldozata lett az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége.

Nobel-díjának, életművének és szónoklatainak emlékére egy Aerosmith számmal készültünk, azonban nem a legendás rockcsapat tolmácsolásában.

 A Pont FM rádió hétköznap esténként jelentkező műsorában - a Nap sztárjában - ezen a héten mind Ronnie James Dio (kedden), mind Yngwie Johann Malmsteen (szerdán) munkásságáról többet is megtudhattok. Most egy klip erejéig őket hallhatjátok és láthatjátok. Szóljon a Dream on, és mindenki nyugodtan álmodjon tovább.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását