2024. április 26. - Ervin

A Fidesz és a KDNP nem tárgyal

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a továbbiakban nem vesz részt az új földtörvényről folyó ötpárti tárgyalásokon - olvasható abban a közleményben, amit Fidesz frakció juttatott el az MTI-hez kedden.
2007. november 7. szerda 07:31 - Hírextra

Ezt azzal indokolják, hogy a kormánytöbbség, felrúgva az évtizedes konszenzust, egy olyan törvénymódosítást erőltetett át a törvényhozáson, amely lehetővé teszi, hogy a társas vállalkozások és ezen keresztül külföldiek termőföldhöz juthassanak - áll Medgyasszay László (KDNP) és Font Sándor (Fidesz) közleményében.

Emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Szocialista Párt kezdeményezésére ötpárti tárgyalások kezdődtek az elmúlt hetekben egy új földtörvény megalkotásáról, s a két ellenzéki párt az ezeken való részvétel mellett döntött és oda szakértőket delegált.

A tárgyalások sikerének azonban alapfeltétele - írták -, hogy a tárgyalások ideje alatt a kormánytöbbség ne kezdeményezze a földtörvény módosítását, illetve hogy a Nemzeti Földalap függessze fel az állami tulajdonú termőföld értékesítését, hiszen e témakörök megvitatása az ötpárti tárgyalások körébe tartozna.

A két frakció tagjai korábban interpellációk és kérdések formájában hívták fel a figyelmet a Nemzeti Földalapnál kialakult földhasznosítási gyakorlat tarthatatlanságára.

A napvilágra került újfehértói, bábolnai esetek és a választópolgároktól a képviselőcsoportokhoz eljuttatott számtalan panasz azt mutatja, hogy a Nemzeti Földalap - nyilvánvalóan kormányzati támogatással - az állami tulajdonú termőföldet egy szűk, gazdasági érdekcsoport részére kívánja átjátszani - írták.

Ez a szándék - véleményük szerint - mérhetetlen károkat okoz a magyar falvakban élőknek; a több száz hektáros értékesítési egységek kialakítása törvénysértő is, hiszen akadályozza a helyben lakókat a törvény által biztosított elővásárlási joguk gyakorlásában.

A tárgyalások ideje alatt - mutattak rá - a kormánytöbbség, felrúgva az évtizedes konszenzust és ellentmondva a vonatkozó alkotmánybírósági döntésnek, egy olyan törvénymódosítást erőltetett át a törvényhozáson, amely lehetővé teszi, hogy a társas vállalkozások - és ezen keresztül külföldiek - termőföldhöz juthassanak.

"A kialakult helyzetben tehát a tárgyalások feltételének egyik pontja sem teljesül, ezért a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja nem látja értelmét a tárgyalásokon való további részvételnek, és nem kíván asszisztálni egy olyan színjátékhoz, melyet a kormánypártok a valós helyzet elfedésére használnak fel" - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását