2024. május 5. - Györgyi

A Jobbik államosítaná a magánnyugdíj-pénztárakat

A Jobbik a magánnyugdíj-pénztárak állami kezelésbe vételével egészítené ki a kormány kedden bemutatott 29 pontos első akciótervét, mivel a párt szerint ezzel a lépéssel nagyobb megtakarítást lehetne elérni, mint az összes többivel együttvéve.
2010. június 11. péntek 13:18 - HírExtra
Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: pártja alapvetően jó iránynak tartja az Orbán Viktor miniszterelnök által ismertetett elképzeléseket, ugyanakkor sajnálják, hogy a kormánynak meg "kellett hátrálnia" az "elmúlt évek legnagyobb makrogazdasági szélhámossága" nyomán létrejött magánnyugdíjrendszer átalakításától.

A Jobbik számításai szerint a magánnyugdíj-pénztárak állami kezelésbe vételével egyszeri lépésként GDP arányosan 4,5-5 százalékkal lehetne csökkenteni az államadósságot, míg évente a GDP 1,5-2 százalékát lehetne megtakarítani azzal, hogy az államnak nem kellene évente 340 milliárd forinttal pótolnia a magánnyugdíj-pénztárak miatt kieső járulékokat - fejtette ki a politikus.

Kiemelte: pártjának olyan elképzelései vannak, amelyek a rendszer komolyabb felforgatása nélkül hoznának változásokat. Ilyen lépés lehet, ha a második pilléren belül jönne létre egy állami kezelésű rendszer, amely megőrizné a magánnyugdíj-pénztárak előnyeit, de a tagok számláin a mindenkori éves állampapír hozamokat írnák jóvá. Ez a működési költségeket minimalizálná, míg a pénztártagoknak garantált és a jelenleginél magasabb hozamot biztosítana, szemben az eddig összességében negatív reálhozamot termelő magánnyugdíj-pénztárakkal - mutatott rá Hegedűs Tamás.

A jobbikos képviselő aláhúzta, hogy elképzelésük nem államosítaná a magánnyugdíj-pénztári tagok eddigi befizetéseit, csupán állami kezelésbe venné azok gondozását.

Hozzátette: a magánnyugdíjak által kezelt vagyon a GDP 10 százalékára rúg, így az itt végrehajtott változtatások nagy hatást gyakorolhatnának az államháztartás működésére.

Hegedűs Tamás megjegyezte továbbá, hogy a magánnyugdíj-pénztárak létrehozásával a nyugdíjakról való gondoskodás állami felelősségének kiszervezése történt. Az állam kötelezően beszedett járulékainak egy részét ugyanis átirányította a magánnyugdíj-pénztárakhoz, emiatt hiány keletkezett a társadalombiztosításban, amit az állam, a később a magánnyugdíj-pénztárak által felvásárolt állampapírokkal próbált ellensúlyozni.

Ennek a körbefinanszírozásnak azonban kizárólag a magántársaságok üzemeltetői voltak nyertesei, akik működési költség címén rendkívül nagy összegeket vettek ki az állami kasszából - ismertette a Jobbik álláspontját a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását