2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ha nem indul a vonat

Szerda reggel 6 órától tartja kétórás figyelmeztető sztrájkját a vasúti dolgozók többségét tömörítő két szakszervezet. A munkabeszüntetés alatt várhatóan nem járnak majd a személy-, a teher- és a nemzetközi vonatok sem, a vasúttársaság tájékoztatása szeri
2007. november 7. szerda 07:32 - Hírextra
A GYSEV vonatait azonban nem érinti a sztrájk. Az érdekvédők 38 mellékvonal tervezett megszüntetése ellen tiltakoznak.A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) csak abban az esetben állt volna el a munkabeszüntetéstől, ha a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium visszavonja a 38 mellékvonal megszüntetéséről szóló tervezetét. A keddi egyeztetésen azonban ez nem történt meg, a szakszervezetek szerint csak "látszattárgyalás" folyt.

Kedden a MÁV vezetőségével is tárgyalóasztalhoz ültek az érdekvédők, azért, hogy a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról megegyezzenek. Ez a tárgyalás sem járt eredménnyel, így a legtöbb munkakörben dolgozó nem veszi majd fel a munkát szerda reggel 6 órakor. A két héttel ezelőtti mozdonyvezető-sztrájkkal ellentétben, nemcsak a forgalmi területeket, hanem minden szolgálati munkakört érint a munkabeszüntetés. Így nem dolgoznak majd például a jegypénztárosok, a kalauzok és a forgalomirányítók sem. Nem közlekednek szerdán reggel a személy-, a teher- és a nemzetközi vonatok sem. Kizárólag a GYSEV járatait nem érinti a sztrájk, ám az országos munkabeszüntetés miatt módosul a vasúttársaság vonatainak menetrendje.

A kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt, illetve a munkabeszüntetést követő időszakban késésekre, járatkimaradásokra és útvonal-rövidülésekre kell számítani. A munkabeszüntetés ideje alatt biztosítják az utasok biztonságát, a vagyonvédelmet, a fűtést és világítást, valamint a balesetelhárító, vagy katasztrófa elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedését. A MÁV-START a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló jegyek árát visszatéríti.

A két szakszervezetnek több mint húszezer tagja van, és az előzetes felmérések szerint körülbelül 90 százalékos a dolgozók között a sztrájkhajlandóság.

Két hete a mozdonyvezetők nem vették fel a munkát. A sztrájk 600 vonatot érintett: 174 járat egyáltalán nem tudott elindulni reggel, 70 vonat rövidebb útvonalon közlekedett, 400 járat pedig késett. Az október 25-ei munkabeszüntetés után 1500-an kérték vissza a pénzüket - a visszatérítések összege meghaladta az 1,7 millió forintot.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását