2024. március 29. - Auguszta

Tehetség kerestetik

Hétfőn meghirdették a XVII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a magyar tudomány ünnepe alkalmából. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy a versenyt ma az ország legjelentősebb tehetségkutat
2007. november 5. hétfő 19:32 - Hírextra
A magyar tudomány ünnepe alkalmából hétfőn hirdették meg a XVII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Ifjúság-Innováció-Tudomány címmel rendezett fővárosi fórumon.  A vetélkedőt minden évben a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva hirdetik meg.

A Magyar Innovációs Szövetség, a Duna Televízió, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium által közösen meghirdetett versenyen műszaki, környezetvédelmi, természettudományi és matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő munka eredményével lehet pályázni - tette hozzá. Rámutatott arra, hogy Magyarországon kétfordulós a verseny, amely kapcsolódik az európai színtéren szintén két fordulóban megrendezendő megmérettetéshez.

A magyarországi pályázaton induló legjobb 15-20 fiatal egyebek mellett nyilvános bemutatkozási lehetőséget kap, emellett egyéves ösztöndíjjal is jutalmazzák őket - közölte Pakucs János. Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára a fiatal tehetségek mentorálásának fontosságát, valamint a természettudományos és a műszaki képzés erősítését hangsúlyozta a fórumon tartott előadásában. A szakállamtitkár szerint annak érdekében, hogy minél több diák jelentkezzen a felsőoktatásban reál szakokra, már a közoktatásban meg kell kedveltetni velük a természet- és műszaki tudományokat.

Elmondta, hogy a szaktárca mentorprogramja keretében mintegy 30 millió forint jut a tehetséges középiskolai diákok támogatására, emellett a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében is rendelkezésre áll majd a "nemzeti kiválóságokat" támogató program. Az előadásokat követő fórumon bemutatkoztak a tavalyi magyarországi versenyen kiemelkedően szerepelt fiatalok. Bemutatta pályaművét Spohn Márton, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, aki a Növények kártevőkkel szembeni önvédelmének vizsgálata című pályamunkájával ért el az uniós versenyen első helyezést.

A fórum közönsége megtekinthette Buza Dániel István munkáját is, aki az Európai Szabadalmi Hivatal különdíjával tért haza a 19. EU Fiatal Tudósok Versenyről. A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium 15 éves tanulója, a Mozgásminta felismerése számítógép segítségével című pályamunkájával érdemelte ki az elismerést. A fiatal tudósok és feltalálók versenye 1988-ban indult az Európai Unió kezdeményezésére. Magyarország 1990-ben csatlakozott a versenysorozathoz, melynek alapja a tehetséggondozás.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását