2024. május 16. - Mózes, Botond

Hajléktalan mocsári ciprusok

Várhatóan már december elején kiállítják a miskolci ősfákat a helyi múzeum mögött speciálisan kialakított helyen, az építkezés ugyanis a finisbe érkezett. Különféle adományokból már több mint 30 millió forint jött össze a különleges ciprusok megmentésére
2007. november 18. vasárnap 18:01 - Hírextra
Finisébe érkeztek a munkálatok, hogy ki lehessen állítani a nyáron feltárt 8-10 millió éves mocsári ciprusfákat. Az épület már kész van, ahol később majd meg lehet nézni a különleges növényeket, most még a speciális acél tárolóedények elkészítése van hátra. Bár ehhez - viszonylag hosszú - közbeszerzési eljárást kellene kiírni, a múzeum vezetősége bízik abban, hogy a különleges helyzet miatt gyorsan befejezik - mondta el a Független Hírügynökségnek Veres László, a miskolci Hermann Ottó Múzeum igazgatója.
Hozzátette: ha minden jól megy, december elején már be tudják emelni a fákat a végleges helyükre egy speciális cukros oldatba - hogy a növények szerkezete megerősödjön - és onnantól kezdve a kiállító teremben az érdeklődők is megnézhetik azokat.

Veres László elmondta, hogy eddig különféle adományokból már több mint 30 millió forint gyűlt össze. Kaptak pénzt az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, különféle cégektől és magánszemélyektől. Az elmúlt héten Miskolc önkormányzata például kétmillió forintos támogatást szavazott meg. Jelentős összeg gyűlt össze abból is, hogy a törmelékeket restaurálták és a kis fadarabokat díszdobozban támogatás fejében odaadták bárkinek. Volt, aki a minimális 500 forintot fizette ki érte, volt azonban aki 20 ezer forintot adott. Eddig kétezer darab kelt el a kis emlékekből, ezen kívül még újabb ezret tudnak készíteni.

Az igazgató elmondta, hogy még 12 millió forintra lenne szükségük az építkezés befejezéséhez. Egyelőre van minisztérium ígéret a pénz kifizetésére, ha azonban ez nem jön össze, akkor a múzeum saját költségvetéséből gazdálkodja ki az összeget.

Veres László hangsúlyozta, hogy a fákat közben folyamatosan ellenőrzik, egyiknek sem esett eddig baja.

A 8-10 millió éves mocsári ciprusokra júliusban bukkantak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A 2-3 méter széles és egykoron 70 méter magas fák maradványait a Mátrai Erőmű bükkábrányi bányájában meddőtakarítás közben találták meg 60 méterrel a föld alatt. A leletek egy részét Ipolytarnócra vitték kiállítani, a négy legjobb állapotban lévő pedig Miskolcra került tudományos vizsgálatra.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását