2022. december 1. - Elza

A horvát és a magyar Zrínyi

Régen aktuális kérdésekre keresték a választ azok a magyar és horvát történészek, akiknek a Zrínyi család nemzeti identitásával és történelmi szerepével kapcsolatos tanulmányai egy kötetben láttak napvilágot; a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent albumot
2008. február 22. péntek 06:43 - Hírextra
Jankovics József irodalomtörténész A Zrínyiek a magyar és a horvát históriában című "hatalmas opuszról" szólva úgy vélte: korszakalkotó mű született, amely a magyar és horvát közös történetkutatás új dimenzióit nyithatja meg.

A 12 szerző 14 tanulmányát tartalmazó könyv a nemzeti önazonosság kérdését járja körbe a Zrínyi család történetén keresztül - tette hozzá.

A szakember reményét fejezte ki, hogy az azonosság és másság jegyeit kutató alkotás összecsiszolódást és párbeszédet ösztönöz a magyar és horvát szakemberek között, hangsúlyozva: az alkotók fontos levéltári kutatásokat végeztek el és szembeszálltak az évszázados, elavult nézetekkel.

Kitért arra is, hogy a tanulmányoknak köszönhetően előtérbe kerül a Zrínyi család nőtagjainak sorsa, illetve a házasságok, a lányok neveltetésének és jellemének szerepe a politika alakulásában.

Az esszék egyike a Zrínyi-eposzok hatás- és befogadástörténével is foglalkozik, Zrínyi Miklós és a Szigeti veszedelem című írást horvát nyelve fordító Zrínyi Péter munkája összehasonlíthatóvá válik - emelte ki Jankovics József.

Molnár Antal, az ELTE történész adjunktusa az elitkutatás fontos lépcsőjének nevezte a művet, amely a korabeli politika, a gazdaság, a mecenatúra és az irodalom körüljárásával a Zrínyi Miklós-i műveltség családi tradícióját rajzolja meg.

A Bene Sándor és Hausner Gábor által szerkesztett, csaknem négyszáz oldalas tanulmánykötetben számos korabeli festmény, rézkarc és kézírásos dokumentum képezi szerves részét a leírtaknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását