2024. május 17. - Paszkál

Az ÁSZ elégedetlen a kollégiumokkal

A felsőoktatási kollégiumi beruházási program megvalósítása a tervezetthez képest késésben van, a PPP-konstrukcióban eddig megépült kollégiumi hallgatói térítési díjak ugyanakkor versenyképesek az albérletekkel - olvasható az Állami Számvevőszék hétfőn ny
2007. november 5. hétfő 19:18 - Hírextra
A számvevők ellenőrzése a kollégiumi fejlesztési program 2003. évi előkészítésétől a 2007. május végéig tartó időszakra irányult. Az ÁSZ idézi azt a kormányhatározatot, amely 10 455 új diákotthoni férőhely kialakítását (ebből 1000 férőhelybővítés), valamint 20 ezer kollégiumi férőhely korszerűsítését irányozta elő magántőke bevonásával. Az oktatási tárca a diákotthon építéseknél 30 milliárdos, a kollégiumi rekonstrukciónál 25 milliárdos bekerülési költséggel számolt, a tervezett 175 milliárdos oktatási infrastruktúra fejlesztési programon belül.

Az ÁSZ megállapította, hogy a kormányhatározatban szereplő 10 455 férőhelyes diákotthon építési program várhatóan 58 százalékosan teljesül, az intézményi fejlesztési elképzelések megalapozatlansága és a sikertelen eljárások miatt.

A kollégiumrekonstrukciós program 94 százalékban valósul meg, várhatóan 2009. év végéig.

A helyszíni ellenőrzés zárásakor a program 2004. októberi induló helyzetéhez képest (44 183 férőhely) – alapvetően a folyamatban lévő rekonstrukciók miatt –
1217-tel kevesebb a kollégiumi férőhely. A program befejezésekor várhatóan nem áll fenn férőhelycsökkenés a minőségi színvonal emelkedése mellett - írták a számvevők.

A kormányhatározati célkitűzések közül a KSH előzetes véleménye szerint teljesül a programok államháztartáson kívüli elszámolhatósága, s megvalósult a kollégiumi normatíva előírt összegű emelése.

A jelentés szerint az OKM folyamatosan teljesíti a megállapodásban vállalt intézményfinanszírozási kötelezettségeit. A felsőoktatási intézmények közül csak egy érte el a PPP-kötelezettségvállalás maximált 10 százalékos költségvetési felső határát.

A kollégiumi beruházási PPP-program a részt vevő intézményeknél minőségi férőhely-cserével járt. A minőségi kollégiumi szolgáltatásnyújtás az intézmények között versenyhelyzetet eredményez.

Az Állami Számvevőszék szerint a felsőoktatási kollégiumokkal kapcsolatos célkitűzések kialakítását ugyanakkor nem előzte meg kollégiumfejlesztési stratégia és a finanszírozási változatokat hordozó megvalósíthatósági tanulmány. A vonatkozó kormányhatározatok nem támasztottak olyan követelményt, hogy a vállalkozói alapú megvalósítás gazdaságosabb legyen az állami beruházásnál és működtetésnél.

A számvevők egyebek között azt javasolják a kormánynak, hogy kísérje figyelemmel folyamatosan a felsőoktatási kollégium beruházási program teljesítését, ellenőrizze és értékelje a tárca területén folyó PPP-fejlesztéseket.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását