2024. május 8. - Mihály

A MAGOSZ külföldi kezektől félti Bábolnát

A MAGOSZ szövetségi igazgatója szerint Bábolnán 240 hektár termőföldet szerzett meg egy spanyol érdekeltségű cég megbízásából és finanszírozásával két vállalkozó, akik az önkormányzattal szemben nyertek pályázatot. Erről Budai Gyula szombaton nyilatkozott
2007. november 3. szombat 13:42 - Hírextra
Az adásvétel létrejöttét Bábolna jogász végzettségű MSZP-s polgármestere, országgyűlési képviselő segítette - vélekedett az agrár-érdekképviseleti vezető.

Budai Gyula hozzátette: a két vállalkozó írásba adta, hogy a VIVAX Kft. megbízásából, illetve finanszírozásával vásárolták meg a földet, melyet kivonnak a szántóföldi művelésből és ipari területként értékesítenek. Ezzel az eljárással próbálják kijátszani, hogy a rendelkezések szerint külföldiek nem vásárolhatnak termőföldet - vélekedett.

Farkas Sándor, a vállalkozók egyike szerint az ügylet teljesen törvényes, de lehet, hogy etikátlan. Az MTI kérdésére a tulajdonjog továbbadásának etikai vonatkozásáról azt mondta "ha egy része tovább kerül, akkor magam is" úgy gondolom, hogy "ne kerüljön idegen kézbe egy magyar föld, de nevetségesen hangzik az egész, mert bármi megoldható".

Közölte, hogy az eljárás során Horváth Klára, Bábolna szocialista polgármestere, "mint barát, jogászként elkísért, de nem segített különösebben".

Bábolna polgármestere egy napilapban megjelent interjúban beszélt először arról, hogy egy spanyol befektető kereste meg az önkormányzatot, akinek 240 hektárra van szüksége logisztikai központ építésére.

Horváth Klára kezdeményezésére a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nyilvános pályázatot írt ki a terület megvételére. A földért a bábolnai önkormányzat 201 millió forintot ajánlott, Farkas Sándor és Bujáki Gábor viszont 227 milliót, ezért ők kapták meg a terület tulajdonjogát, melyet a földhivatal már bejegyzett az ingatlanra.

Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója elmondta, a birtokában lévő dokumentumok szerint a két vállalkozó tartozáselismerő nyilatkozatot írt alá a VIVAX Kft-nek és mind a vállalkozás, mind az ügyletet finanszírozó bank jelzálogot jegyeztetett be a földre.

Horváth Klára bábolnai polgármestert az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie, hogy az ügyben álláspontját kifejtse.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását